Ook Glabbeek schaft voorrang van rechts af

Peter Reekmans.
BELGA Peter Reekmans.
De Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek gaat - op vraag van de bevolking - de voorrang van rechts afschaffen, omdat de regel te verwarrend is. Het is al de zesde gemeente die komaf maakt met de bekendste aller verkeersregels. Maar verkeersexperts willen van een algemene afschaffing niet weten, vooral omwille van de veiligheid.

In Lubbeek, Gooik, Lebbeke, Wervik en Tielt-Winge besliste het gemeentebestuur de voorbije jaren om de verkeerssituatie "minder complex" te maken door auto's die op de hoofdstraat rijden voorrang te geven. Ook in Glabbeek was er nood aan meer duidelijkheid. "De voorrang van rechts-regel werkt bijzonder verwarrend voor de mensen", zegt gemeenteraadslid Simon Vandermeulen (Dorpspartij).

De Dorpspartij van burgemeester Peter Reekmans legde de kwestie voor aan alle 5.348 inwoners via een dorpsreferendum. "De uitslag is overduidelijk", zegt Reekmans. "Van de 524 inwoners die deelnamen, koos 84,36% voor de volledige afschaffing van de voorrang van rechts." Burgemeester Reekmans wil nu samen met verkeersexperten snel werk maken van een concreet voorstel voor afschaffing in de hele gemeente, zodat elke hoofdstraat een voorrangsweg wordt.

"Als de nieuwe regel in voege is, zullen we ook bekijken of er zich snelheidsproblemen voordoen", aldus de burgervader. "Mocht dat blijken, zullen we maatregelen nemen, onder meer met opgedreven snelheidscontroles.

Buurgemeente Tielt-Winge ging drie jaar geleden al voor de bijl. Volgens burgemeester Rudi Beeken heeft dat weinig effect gehad, "niet negatief en niet positief".

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) wil van een algemene afschaffing van de regel niet weten. Het BIVV vreest onder meer een verhoging van de snelheid als chauffeurs niet langer moeten vertragen voor kruispunten met voorrang van rechts.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR.