Ga naar de mobiele website
^ Top

Ook fipronil in uw kippenhok?

AFP
Het voedselagentschap laat stalen analyseren van een reinigingsmiddel tegen bloedluizen in kippenhokken. Flessen 'Mite-control' zijn via een dierenkliniek aan particulieren verkocht, en kunnen dus in uw tuinhuis staan.

Hebben particulieren hun kippenhok gereinigd met een middel dat fipronil bevat? Dat is de hamvraag, nadat vorige week bij een huiszoeking bij dierenkliniek Venhei in Kasterlee flessen van het zogenaamde 'Mite-control' gevonden werden. Die werden verkocht aan particulieren die thuis kippen hebben lopen. Het product dient om bloedluizen te bestrijden. De producent van het goedje: Poultry-Vision, de spil van de fipronilcrisis.

Het FAVV heeft het product in beslag genomen, en dat wordt nu geanalyseerd. "We kunnen niet zeggen of er wel dan niet fipronil in dat product zit. We wachten de resultaten af. Die kunnen nog enkele dagen op zich laten wachten, want we willen zeker zijn dat ze kloppen", zegt woordvoerster Katrien Beullens. In elk geval is nu al wel duidelijk dat Poultry-Vision niet alleen de sector bediende. Ook particulieren kunnen mogelijk een product met fipronil in handen hebben gekregen.

Het product dat de dierenkliniek aan particulieren verkocht was volgens de bijsluiter volledig biologisch. Wil dat nu zeggen dat biolabels geen zekerheid bieden of gaat het hier om fraude? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken!

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Me To

    Voedselveiligheid en snelheid resultaat van testen. Is het niet zo dat er continu steeksproefgewijs testen/controles moeten zijn waarbij de snelheid van de resultaten minder van belang is. MAAR als puntje bij paaltje klomt je héél kort op de bal moet kunnen spelen. Een beetje zoals politiecintroles en een noodoproep via de 101. Gelukkig komen deze laatste geen dagen/weken later! Alhoewel bij hen hangen er in aantal minder kevens eraan vast.

Meld een bug