Ook fietsvergoeding voor snelle e-bikes

ANP
Snelle elektrische fietsen worden fiscaal gelijkgesteld met gewone fietsen. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Daardoor breidt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer uit naar gebruikers van de zogenaamde speed pedelecs. Bedoeling is dat retroactief te laten ingaan vanaf 1 januari 2017.

De elektrische fiets is al jaren aan een opmars bezig. Een op de drie fietsen die vandaag verkocht worden, zijn uitgerust met een elektrische hulpmotor. De klassieke elektrische fietsen kunnen een snelheid van 25 kilometer per uur halen. Daarnaast heb je ook de speed pedelecs, die tot 45 kilometer per uur kunnen halen.

Door een wijziging in de wegcode vallen die snelle fietsen echter onder de categorie van bromfietsen. Daardoor hebben de gebruikers geen recht op dezelfde belastingvoordelen als fietsers. Met de nieuwe wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer uitgebreid naar gebruikers van alle types elektronische fietsen.

"We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets", motiveert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de beslissing. "Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen".

Het wetsontwerp van Van Overtveldt gaat nu richting Raad van State voor advies. Na een tweede groen licht van de ministerraad verhuist de tekst dan naar de Kamer voor finale goedkeuring. Bedoeling is wel om de fiscale gelijkstelling retroactief te laten ingaan op 1 januari 2017.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maurits De Nul

  Ik heb onlangs ook de fameuze speed Pedelec aangeschaft alhoewel ik een geoefend racefietsen ben (toerist) Men heeft de mond vol van 45 km/h maar ik kan jullie zeggen dat deze snelheid kortstondig haalbaar is maar gemiddeld kom ik maar aan 32 a 33 km/h Dus aan al wie denkt van zomaar 40km/h met dit tuig te rijden zonder veel inspanning heeft het mis ,vergelijk het zeker niet met een bromfiets want je zult van een kale reis thuiskomen!

 • Deidio Vanhiere

  Eindelijk! Goed nieuws mag ook eens!!!

 • Daniel Corstjens

  Eindelijk! Als ze willen dat de auto meer op stal blijft zullen ze dit wel moeten doen, even tellen ----> 0,23 * 24 * 2 = 11,04 per dag * gemiddeld 21 werkdagen = 231,84 € per maand boven op mijn loon,daar wil ik mijn auto wel wat minder voor gebruiken!

 • petra edens

  En brommers?????

 • mieke jansens

  inderdaad profiteer nog zolang mogelijk van gratis zuurstof