Ook eigenaars van zonnepanelen betalen voortaan mee voor gebruik van het net

Vanaf 1 juli betalen ook de eigenaars van zonnepanelen voor hun gebruik van het net.
BELGA Vanaf 1 juli betalen ook de eigenaars van zonnepanelen voor hun gebruik van het net.
Eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf 1 juli meebetalen voor het gebruik van het net. Dat zogenaamde prosumententarief hangt af van het vermogen van de installatie en de distributienetbeheerder. Voor een installatie met een vermogen van 4,2 kW, het gemiddelde in Vlaanderen, komt de jaarlijkse kostprijs van dat tarief op een bedrag tussen 194,3 euro (Imea: Antwerpen en vijf buurtgemeenten) en 307,4 euro (Ores: Voeren).

De VREG, die dit tarief oplegt, wijst erop dat eigenaars van zonnepanelen tot eind juni niet bijdragen aan het gebruik van het net, "of slechts in de mate dat u netto nog stroom afneemt". Netkosten worden tot dan enkel gedragen door wie geen zonnepanelen bezit, terwijl zij het net wel in twee richtingen gebruiken. "De maatregel is erop gericht om deze ongelijkheid recht te trekken", klinkt het in een mededeling op de VREG-site.

Om de hoogte van het tarief te bepalen werd gekozen voor het vermogen van de omvormer, "omdat dit de beste indicator is om de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben".

Oorspronkelijk zou het tarief al gelden voor 1 januari, maar omdat dat niet haalbaar was voor de elektriciteitsleveranciers werd de invoering met zes maanden uitgesteld.