Ook Egbert Lachaert kandidaat-voorzitter Open Vld

Egbert Lachaert op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld.
Photo News Egbert Lachaert op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld.
Egbert Lachaert, federaal fractievoorzitter voor Open Vld, heeft zich vanmorgen officieel kandidaat gesteld voor het partijvoorzitterschap. Dat bevestigde hij live in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De 42-jarige Oost-Vlaming zet in op drie kernthema’s: een duidelijk sociaal-economisch liberaal discours, veiligheid, en migratie en integratie.

Nu de Merelbekenaar, één van de grootste critici van huidig voorzitter Gwendolyn Rutten, zich in de race voor het liberaal voorzitterschap gooit, zijn z’n twee tegenstanders in maart de Oostendse burgemeester Bart Tommelein en Vlaams Parlementslid uit Brussel Els Ampe. Of Rutten een nieuwe termijn ambieert, is nog niet duidelijk. Het gerucht deed al maanden de ronde dat Lachaert zich in de strijd van het voorzitterschap wilde gooien, maar tot nog toe hield hij de boot af. 

De afgelopen maand trokken veel partijmilitanten op de talloze lokale nieuwjaarsrecepties echter druk aan zijn mouw, zegt hij. Dat trok hem over de streep. “De roep om een voorzitterskandidaat die vernieuwing en hoop belichaamt, is enorm. Het was deugddoend vast te stellen hoeveel partijgenoten, van basismilitanten tot parlementsleden, me motiveerden kandidaat te zijn bij de voorzittersverkiezingen. Met een dergelijke steun in de rug durf ik de strijd aan te gaan om de volgende voorzitter te worden van onze partij.”

Van Quickenborne

Dat Lachaert de donkerblauwe flank van Open Vld vertegenwoordigt, is geen geheim. Zo stond hij in het najaar, naar aanleiding van de informateursnota van PS-voorzitter Paul Magnette, intern serieus op de rem tegen een mogelijke deelname van de liberalen aan een paars-groene federale regering. Dat leverde hem heel wat krediet op bij bijvoorbeeld Vincent Van Quickenborne, Kamerlid en burgemeester van Kortrijk. Die laatste kondigde al aan Lachaert te zullen steunen.

De donkerblauwe accenten zijn ook duidelijk in het verkiezingsmanifest van de Oost-Vlaming. Een “duidelijk sociaal-economisch discours” is één van zijn prioriteiten, klinkt het. Open Vld moet een “consequent liberale partij zijn”, aldus Lachaert. “Een liberale partij staat voor alle mensen die zich in hun leven willen ontplooien, willen werken en ondernemen”, is de Kamerfractieleider duidelijk. “Werken moet altijd meer lonen dan niet werken en dat moeten we volop stimuleren. Dat is ook een sociaal verhaal: als genoeg mensen bijdragen, zijn er voldoende middelen om te zorgen voor degelijke pensioenen of voor mensen die buiten hun wil ziek of werkloos worden.”

Te lang lieten we het veiligheidsthema over aan andere partijen

Egbert Lachaert

Veiligheid is een ander kernthema in de campagne van de Kamerfractieleider. De liberalen moeten zich daar opnieuw op profileren, vindt Lachaert. “Te lang lieten we het veiligheidsthema over aan andere partijen. Nochtans is de veiligheid garanderen een kerntaak van de overheid. We betalen met zijn allen genoeg belastingen.” Lachaert nam in ‘De Ochtend’ de moord op de Antwerpse Julie Van Espen ter herinnering, enkele weken voor de verkiezingen van 26 mei. Steve Baekelmans die de moord pleegde, was eerder veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar bleef op vrije voeten omdat hij in beroep ging. Lachaert heeft er begrip voor dat veel mensen als reactie op extreemrechts stemden.

Rechten en plichten

Tot slot wil Lachaert de partij profileren op migratie en integratie. Een verhaal van rechten en plichten, wat hem betreft. “Een liberale partij is een partij die mensen kansen geeft in het leven, welke huidskleur of overtuiging je ook hebt, maar mensen ook voor hun verantwoordelijkheid plaatst. Wat we niet kunnen tolereren, is dat migratie een ticket is naar onze sociale bescherming waar anderen jaren voor moeten betalen voor ze van rechten kunnen genieten. Dat botst met iedereens rechtvaardigheidsgevoel en dat kunnen we voor niemand aanvaarden.”

Wat we niet kunnen tolereren, is dat migratie een ticket is naar onze sociale bescherming waar anderen jaren voor moeten betalen voor ze van rechten kunnen genieten

Egbert Lachaert
Photo News

Formatie

De voorzittersverkiezingen breken middenin de federale formatiegesprekken, die nu al acht maanden aanslepen. Maar Lachaert wil beide verhalen wat uit elkaar proberen te houden, zei hij in De Ochtend. “Twee mensen hebben het mandaat om te onderhandelen, Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo. Je moet hen ook laten doen.” Bovendien zit Open Vld op dit moment “niet in het centrum van de discussie”, stelt Lachaert vast. Het paleis gaf Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez eerder deze week wat extra tijd om de piste van een regering met zowel PS als N-VA af te tasten, en mogelijk valt Open Vld daarbij uit de boot. “Het is aan die twee mensen om te kijken of er een regering kan zijn met die twee partijen. Dan moeten we daar afstand van nemen.”

Lachaert was in 2012 al eens kandidaat-partijvoorzitter. Hij moest toen de duimen leggen voor Gwendolyn Rutten, maar haalde wel 40 procent van de stemmen. De 42-jarige politicus zit al sinds 2014 in de Kamer en was eerder een jaar Vlaams parlementslid. Sinds vorig jaar is hij de fractieleider in de Kamer. Lachaert is ook eerste schepen in Merelbeke.

De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden normaal gezien eind maart plaats. De details worden binnenkort nog vastgelegd op het partijbestuur. 

Lees ook:  Vincent Van Quickenborne steunt Egbert Lachaert als kandidaat-voorzitter Open Vld nationaal: “Radicaal vernieuwen”

Egbert Lachaert bij zijn eedaflegging in de Kamer vorig jaar.
BELGA Egbert Lachaert bij zijn eedaflegging in de Kamer vorig jaar.
Egbert Lachaert heeft alvast de steun van de Kortijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (rechts).
Tony Decruyenaere Egbert Lachaert heeft alvast de steun van de Kortijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (rechts).74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Dat meer en meer Open vld-ers zich aanmelden als kandidaat-voorzitter of zich openlijk in de pers uitspreken, getuigt van de malaise binnen de partij. Menigen verwerpen de tactiek die Gwendolyn Rutten heeft aangewend en de PS te vriend heeft gehouden om er persoonlijk beter uit te komen (premierschap?). Haar persoonlijke ambitie zal haar de das omdoen! Wellicht heeft ze er al spijt van dat ze geen minister is geworden in de Vlaamse regering, wat toen blijkbaar 'te min' was...

 • Edgard Gielis

  gewoon eigen belang meer niet

 • Peter Hegge

  Kan openvld nog het verschil maken. Volgens mij zijn ze eraan voor de moeite. Bedenk wat ze betekent hebben voor de Belg en België, weg Belgisch patrimonium. Verhofstadt, de Gucht, de Croo, Tommelein, Turtelboom , allemaal namen waar geen etiketje aan kleeft maar een hele rol etiketten. Belangrijk doen kunnen ze, maar zijn ze belangrijk? Nee.

 • Brigitte Dhooge

  Met de nieuwe voorzitter gaan ze proberen om alles voor te stellen wat de kiezer wil horen nadat Rutten het omgekeerde heeft gedaan.

 • danny janssens

  verkies Lachaert en hij kan tegelijk voorzitter en curator van de partij worden