Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben twijfels bij plannen Weyts over taalbadklassen voor kleuters

Het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kreeg heel wat kritiek in het parlement, ook vanuit de meerderheid.
Photo News Het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kreeg heel wat kritiek in het parlement, ook vanuit de meerderheid.
De Vlaamse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA, maar ook CD&V en Open Vld, hebben twijfels bij het nut van taalbadklassen voor leerlingen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Dat bleek woensdag bij een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. “Wij geloven niet in aparte taalklassen”, was te horen bij onder meer Open Vld. Vlaams Belang was wel positief over de maatregel.

De Vlaamse regering wil een test invoeren om te controleren of kleuters voldoende Nederlands kunnen voor ze naar het lager onderwijs gaan. Als hun kennis onvoldoende is, wil onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) hen extra lessen laten volgen. “Als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen”, zei hij eerder deze week.

In het Vlaams Parlement wezen verschillende oppositiepartijen er op dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor het nut van dergelijke maatregelen. “Van gesegregeerde taalbadklassen is wetenschappelijk aangetoond dat ze niet werken”, zei Elisabeth Meuleman van Groen. “Leerlingen met een taalachterstand in een aparte klas stoppen, kan er net voor zorgen dat ze een schoolachterstand oplopen in vergelijking met hun medeleerlingen”, zei Kim De Witte van PVDA. Hannelore Goeman van sp.a wees erop dat ook de screening zelf niet evident is, omdat vijfjarigen niet op elk moment gelijkmatig presteren.

“Wij geloven niet in aparte taalklassen”

Maar ook bij de meerderheidspartijen werd terughoudend gereageerd. “Wij passen voor een test die als resultaat enkel ‘geslaagd’ of ‘niet geslaagd’ kan hebben”, zei Loes Vandromme van CD&V. “Het is belangrijk dat er na de screening een taaltraject op maat wordt ontwikkeld.”

“De test moet een oriëntering zijn, en geen toegangsexamen”, zei Sihame El Kaouakibi van Open Vld. “Wij geloven niet in aparte taalklassen. Het is niet bewezen dat een taalbadjaar positieve effecten met zich meebrengt. Als we kinderen samen zetten, dan gaan ze zich ook anders voelen en worden ze anders. Dat is het laatste wat we moeten doen. Laat het ons wetenschappelijk bekijken.”

Volgens Koen Daniëls van N-VA is er voor elk wetenschappelijk onderzoek met negatieve resultaten rond taalbaden één te vinden met positieve resultaten. “In de praktijk van vandaag zijn de resultaten niet goed”, zei El Kaouakibi stellig. 

Vlaams Belang was wel positief over het initiatief. “Kinderen die geen Nederlands spreken laten deelnemen aan de gewone lessen is funest voor het onderwijsniveau”, zei Roosmarijn Beckers. “Daarom is er nood aan een taalscreening, waarna dergelijke kinderen moeten worden ondergebracht in aparte taalbadklassen.”

“Er moet een bindend gevolg zijn”

Ben Weyts gaf pas helemaal aan het einde van het debat verduidelijking over zijn plannen. “De taalscreening moet een goed beeld geven waar het kind staat en signaleren als er een probleem is. Daar moeten we vervolgens naar handelen. Er moet een bindend gevolg zijn op maat van het kind. Dat wil zeggen dat het kind bij een beperkte achterstand wordt ondergedompeld in de klas zelf, idealiter in een klas met Nederlandstalige kinderen. 

Dertig jaar geleden was dat geen probleem, maar dat is vandaag de realiteit niet meer. Desnoods zijn er dus ook taalbladklassen nodig, maar wel op maat. Voor twee à drie maanden, tot een jaar. Het zal duren tot zo lang het nodig is om de toekomst van het kind niet te hypothekeren.”

Weyts voegde eraan toe dat er voor volgend jaar 3 miljoen euro extra is uitgetrokken voor het taalbeleid. Het jaar daarna is dat 12 miljoen en tegen het einde van de legislatuur 20 miljoen per jaar.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Uit onderzoek blijkt dat kinderen die meertalig zijn en thuis een andere taal spreken een cognitief voordeel hebben en het juist beter doen later in het onderwijs. Maar dan mogen ze wel niet gediscrimineerd worden als ze allochtoon zijn. Misschien daarom. De N-VA zal dat een bedreiging vinden.

 • Amalia Lima

  Mijn kinderen zijn 2 talig, het is normaal (voor kinderen met een andere moedertaal) dat ze in de kleuterklas niet zo goed Nederlands kunnen spreken. Mijn oudste is nu 7 jaar en ze kan perfect Nederlands spreken. Zonder speciale lessen.

 • patrick morel

  Weyts heeft verkeer al om zeep geholpen, nu begint hij aan onderwijs. Het probleem is dat ministers mogen uitspoken wat ze willen, het zijn politieke benoemingen en je geraakt ze nooit meer kwijt. Verwondert dat dit landje vierkant draait ik niet.

 • William Lambrecht

  Ze moeten toch traditioneel stokken in de wielen steken. Dat wordt heel leuk , zoals gewoonte .

 • Lea Van Heybeeck

  Ja dat is natuurlijk niets nieuws. Voor die partijen is blijven pamperen een noodzaak! Zeker als er iets door NVA wordt voorgesteld zal het voor die partijen sowieso al een njet zijn!