Ook Child Focus roept op: "Haal Belgische kinderen van IS-strijders terug uit Syrië en Irak"

AP
Child Focus vraagt dat de overheid de ongeveer 145 Belgische kinderen in Syrië en Irak terughaalt. Die oproep deed de organisatie bij de VRT. 

Het gaat om kinderen van Belgen die naar het oorlogsgebied trokken om zich bij terreurgroep IS aan te sluiten. Veel van die kinderen verblijven momenteel in vluchtelingenkampen in precaire omstandigheden. Child Focus wil dat de bevoegde overheidsinstanties en de veiligheidsdiensten samenzitten met alle betrokken organisaties om te bekijken hoe de kinderen geholpen kunnen worden. 

"Wij pleiten ervoor dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van die kinderen, die zich in een levensbedreigende situatie bevinden", zegt woordvoerder Dirk Depover aan Belga. "Zij kunnen daar niet weg, ze zijn de facto gegijzeld."

Die kinderen kunnen daar niet weg, ze zijn de facto gegijzeld

Dirk Depover (Child Focus)

Het gaat om ongeveer 145 kinderen in Syrië en Irak, al is dat niet met zekerheid te zeggen aangezien de informatie die uit het oorlogsgebied komt, beperkt is. Het zijn vaak heel jonge kinderen. De meesten zouden tussen 0 en 3 jaar zijn en 75 procent van hen zou jonger dan 6 jaar zijn, zei OCAD-topman Paul Van Tigchelt eerder dit jaar al tijdens een seminarie in het Europees Parlement. 

Vorige maand riep Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, nog op om alle minderjarige Belgische kinderen en hun moeders in het oorlogsgebied terug te brengen naar ons land.

AP
REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS307 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Krol

  Laat ze maar daar Daar horen ze thuis ze hebben hier niks verloren

 • Christine Laevers

  Dat komt er van als vrouwen stom worden opgevoed en 'hun man moeten volgen'. Dat ze daar blijven. Want die moeders gaan de kinderen willen volgen of met de kinderen terug willen komen. Om wat te doen ? Ze gaan hun kinderen niet anders of beter opvoeden als ze in België zijn.

 • Marc Camp

  @Chris Velde, de overgrote meerderheid van deze terroristen kwamen uit europa. Hadden een westerse opvoeding genoten. Geboren, bay, peuter en kleutertijd. Dan lage school, enz... en dan plots werden ze terrorist. Waarom zouden we deze dan naar hier halen?

 • johny daneels

  Dit tart alle verbeelding, doorslechte mensen moet je zijn om de volgende generatie terroristen kost wat kost naar hier te halen

 • Arthur Houben

  Sorry, de verantwoordelijkheid voor die kinderen ligt bij HUN OUDERS, die wísten waaraan ze begonnen, NIET bij onze overheid!Het was hier niet goed genoeg dus blijf in je geliefde kaliefaat onder de sharia, dat willen ze toch?Wij willen ze NIET terug hier met het risico op oorlog als de geïndoctrineerden ons willen onderwerpen.