Ook cdH eist ontslag Francken: "Dit is geen humor, dit is strafbaar"

Staatssecretaris voor Asielbeleid, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging.
BELGA Staatssecretaris voor Asielbeleid, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging.
Eerst uitspraken over de collaboratie die slecht vallen, daarna het meefeesten met VMO-oprichter Bob Maes en vandaag een rist oude, comprommiterende mails: de Franstalige media en oppositie hebben bloed geroken bij de N-VA. Zowel de PS, het cdH als de FDF eisen het ontslag van minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken. Ze voegen zich zo bij de sp.a, PVDA+/PTB en Ecolo.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had zijn uitspraken over de collaboratie - die had gezegd dat "de mensen die met de Duitsers collaboreerden hun redenen hadden" - nog maar net uitgeklaard, of staatssecretaris Theo Francken kreeg ervan langs omwille van zijn aanwezigheid op een feestje van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes. Vandaag spitten Franstalige media een nieuw potentieel bommetje op: een rist oude mails van Francken.

Uit die mails uit 2007 blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de "VNV'ers" noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in WOII collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In de mails wordt gesproken van het "einde van ons land" en staat de zinsnede: "Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit." Die laatste is hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homoseksueel.

Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit

Uit een oude 'VNV'-mail van Theo Francken.

"Incivisme"

De mails waren een aantal jaren geleden al gelekt door Bas Luyten, de vroegere N-VA-medewerker die in juni 2010 ontslag nam en enkele maanden later in opspraak kwam nadat hij met N-VA-senator Kim Geybels in Thailand in een drugszaakje was verwikkeld. Geybels moest toen opstappen uit de Senaat. Francken bevestigt in de Franstalige pers ook de authenticiteit van de mails. Hij noemt de naamkeuze van de club 'van zeer slechte smaak' getuigen, maar maakt gewag van een "ironische toon".

De Franstalige partijen eisten gisteren al het ontslag van zowel Jambon als Francken. "Voor de sereniteit in deze nieuwe regering, voor de respectabelheid van deze regering, moeten deze twee ministers een stap opzij zetten", stelde Laurette Onkelinx (PS). Eenzelfde geluid bij de FDF: "Je kan geen mensen van dat allooi hebben op de hoogste posities van het land. Je kan niet dulden dat incivisme zich nestelt in het hart van de regering."

Je kan niet dulden dat incivisme zich nestelt in het hart van de regering

Reactie FDF.

"Strafbaar"

En hoewel het cdH gisteren nog iets voorzichtiger was, wordt vandaag ook het ontslag van Francken geëist. "Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar. Homofobe uitspraken in geschriften is geen humor, dit is strafbaar." Voor het cdH moet Francken zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, "maar in de rechtbank" en moet premier Charles Michel staatssecretaris Francken uit zijn regering zetten.

"Elke minuut die voorbijgaat zonder hen eruit te gooien, zal een bewijs van medeplichtigheid zijn. Het bewijst ook dat men aanvaardt aan de kant te staan van personages die homofoob en extremistisch zijn en die hopen op het einde van ons land."

Francken moet zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, maar in de rechtbank

Persbericht cdH.