Ook CD&V voor praktijktests tegen discriminatie

PHOTO_NEWS
Net als Open Vld is ook CD&V voorstander van praktijktests om discriminatie bij dienstenchequebedrijven aan te pakken. Dat zeggen de Vlaamse christendemocraten in een persmededeling. De derde Vlaamse coalitiepartner, N-VA, is tegen dergelijke praktijktests.

Uit een onderzoek van het Minderhedenforum was gebleken dat twee op de drie dienstenchequebedrijven zich schuldig maakt aan discriminatie. Na de bekendmaking van die resultaten pleitte Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Somers voor door de overheid georganiseerde praktijktests.

Ook CD&V is voorstander van praktijktests, al begint het antidiscriminatiebeleid voor CD&V "nog steeds bij preventie en sensibilisering". "Om te achterhalen bij welke actoren de problematiek speelt", wil CD&V "het instrument van de praktijktest, in casu mistery calling", gebruiken en verfijnen. De christendemocraten pleiten voor een convenant tussen de Vlaamse overheid en betrokken sectoren, waaronder de dienstenchequesector.

Ook de overheid moet praktijktests kunnen doen, zegt CD&V. "Discriminatie is strafbaar en een goede handhaving is het sluitstuk van een sterk antidiscriminatiebeleid". Bij sectoren of bedrijven "waar het probleem zich manifest stelt" moet de sociale inspectie optreden en gebruik kunnen maken van de zogeheten "mystery calling" om "de bewijslast te kunnen opbouwen tegen overtreders".

Coalitiepartner N-VA is niet voor dergelijke praktijktests. "Mystery calls, anonieme telefoontjes, georganiseerd door de overheid, hebben juridisch veel weg van 'uitlokking' en daar passen we voor", zei N-VA-parlementslid Jan Hofkens daarover.

Mystery calls, anonieme telefoontjes, georganiseerd door de overheid, hebben juridisch veel weg van 'uitlokking' en daar passen we voor

N-VA