Ook buitenland onder de indruk van enorme golf van solidariteit voor Pia

De kleine Pia, die de harten van ongeveer 1 miljoen Belgen beroerde.
Photo News De kleine Pia, die de harten van ongeveer 1 miljoen Belgen beroerde.
Baby Pia uit Wilrijk is inmiddels ook bekend in het buitenland. Dat bijna 1 miljoen Belgen zich in recordtempo solidair toonden met het lot van het zieke meisje en mee betaalden voor haar levensnoodzakelijke geneesmiddel, is onder meer de BBC en de New York Daily News niet ontgaan.

Ellen De Meyer, mama van de kleine Pia die aan de zeldzame, genetische spierziekte SMA lijdt, verklaarde zelf al dat ongeveer 1 op de 10 Belgen heeft bijgedragen om 1,9 miljoen euro in te zamelen, de Amerikaanse kostprijs van het geneesmiddel voor Pia. Op een bevolking van 11,4 miljoen is een respons van 1 miljoen Belgen enorm en dat trekt ook de aandacht van de buitenlandse pers. 

Zo sprak de BBC met de ouders van Pia, Ellen De Meyer en Tim Boehnke. De moeder herhaalde dat het geld dat via de sms-actie bijeengesprokkeld werd, binnen de veertig dagen op een aparte rekening voor Pia zal worden gezet. Daarna willen ze zo snel mogelijk de éénmalige behandeling inplannen.

De lokale Amerikaanse CBS-zender Local12 uit Cincinnati (Ohio) citeert eveneens mama Ellen over de toekomst: “We weten heel goed dat volledige genezing niet mogelijk is. Pia werd gediagnosticeerd toen ze 4 maanden oud was, wat betekent dat er sinds haar geboorte spiermassa afgestorven is. Maar we beseffen ook heel goed dat een leven in een rolstoel erg mooi en waardevol kan zijn. Alles wat daar bovenop komt, daar kunnen we alleen maar op hopen.”

“België mobiliseert zich om het duurste geneesmiddel ter wereld te betalen”, vatte het Franse La Voix du Nord het dinsdag al samen. In Frankrijk is er vooral veel onbegrip voor de kostprijs van 1,9 miljoen euro. Le Parisien noemt die “buitensporig”. 

Ook onze noorderburen en Portugal schrijven over de kleine Pia.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Ik denk dat je volgende conclusies kunt trekken. Mensen hebben 1/ weldegelijk nog een hart voor anderen 2/ het gevoel dat politiek (BE en EU) velen in de steek laat - het bedrag was laagdrempelig, 2€ per sms, met vele schouders dragen wij bij aan ziektezorg en belastingen. Waar(aan) en wordt dit geld nuttig besteed? en 3/ een degout van exhuberante prijszetting door kapitalisme. Dit geldt niet enkel voor ziektezorg (medicijnen/diagnostica). Ook nutsproducten; smartphones, kleding, ...

 • Yvan Lindekens

  Ook hier weer merk je die opvallende schijnheiligheid: de regering moet actie ondernemen. Maar als het erom gaat de regering daar ook de financiële middelen voor te geven zijn we niet thuis. We willen geen cent meer belastingen betalen en we sjoemelen maar verder. Een leugentje hier, een "wat minder geschreven factuur" daar, wat zwartwerk. Zijn we gewoon aartsdom, immoreel of beide?

 • Geert Van de Moortele

  Zelfs Pia is onder de indruk als ik de foto bekijk.

 • louis van hoeylandt

  goed en blij voor die kleine meid ,maar zo zijn we wel onze sociale zekerheid naar de knoppen aan het doen.waarom dit werkte is simpel hier weet men dat de som integraal naar het product ga .als je goede doelen sponsert ga 85% naar het loon van de managers

 • daniel d'hulst

  beste Ludo de overschot zullen ze nog hard nodig hebben in de toekomst om dit een volwaardig leven te geven