Ook bij ons woekerprijzen voor mondmaskers uit vrees voor coronavirus, apotheken kunnen vraag niet aan

Mondmaskers worden online aan woekerprijzen verkocht.
VTM NIEUWS Mondmaskers worden online aan woekerprijzen verkocht.
Sommige handelaars profiteren van de paniek rond het coronavirus. Online worden mondmaskers aan woekerprijzen verkocht, tot wel 199 euro voor een grote verpakking. “Dat is het veertigvoudige van wat wij hier in de apotheek vragen voor een doos van vijftig stuks”, zegt apotheker Dorien Maes. Zelfs gewone papieren mondmaskers zijn veel duurder dan anders. De apotheken zelf kunnen de vraag niet aan, bevestigt de Apothekersbond.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Apothekersbond, die in contact stond met enkele fabrikanten en groothandels, bevestigt het tekort aan mondmaskers bij apotheken. Er is ook nog geen zicht op een nieuwe levering, zegt Georges Verpraet van de Apothekersbond.

Verpraet benadrukt dat het niet aangewezen is om meteen een mondmasker aan te schaffen, want dat geeft vooral een vals gevoel van veiligheid. Hij verwijst daarbij naar het advies van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en benadrukt dat voornamelijk de klassieke hygiënemaatregelen zoals de handen wassen, consequenter toegepast kunnen worden.

Daarentegen verzekert de Apothekersbond dat de situatie op de voet wordt opgevolgd aan de hand van de communicatie van de FOD Volksgezondheid.

Wereldwijd tekort

Eerder deze maand kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al een wereldwijd tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal tegen het nieuwe coronavirus aan. De organisatie heeft echter beloofd om dergelijk materiaal te leveren aan landen die om hulp vragen. 

Lees ook: Het mondmaskertje als wapen tegen het coronavirus? Dat is eigenlijk zinloos