Ook Antwerpen en Gent krijgen S-treinen

BELGA
Een reeks stoptreinen rond de steden Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi zal vanaf maandag rondrijden met een S-benaming. Spoorwegmaatschappij NMBS wil er de voorstedelijke, plaatselijke treinen een grotere zichtbaarheid mee geven, zo meldt ze vandaag in een persbericht.

Rond Brussel bestaat al enkele jaren een S-aanbod. De NMBS bestudeerde al langer de mogelijkheid om ook rond de vier andere steden een voorstedelijk aanbod te ontwikkelen.

"Een gewestelijk expressnet in de agglomeraties van Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi (AnGeLiC), in een perimeter van 20 tot 30 km rond deze metropolen", zo omschrijft de NMBS het project op zijn website. "Net als in Brussel is het de bedoeling om verplaatsingen per trein aan te moedigen om naar de stad te rijden, zich er te verplaatsen en terug te keren."

Bestaande routes

De maatschappij stelt immers vast dat de trein vaak vooral beschouwd wordt als een oplossing om lange afstanden af te leggen of om tussen de grote steden te reizen, en minder als snel, lokaal vervoermiddel voor bijvoorbeeld pendelaars en studenten. "De voorstadstreinen verdienen een grotere bekendheid als een alternatief plaatselijk vervoersmiddel", zegt de maatschappij.

Daar moet de S-benaming voor gaan zorgen. Concreet krijgt Antwerpen vanaf maandag vier S-lijnen (langs in totaal 54 stations), Gent zal er drie hebben (45 stations). In Luik en Charleroi gaat het telkens om vier lijnen.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om nieuwe verbindingen. Het zijn bestaande routes die een nieuwe naam krijgen.

Het S-aanbod omvat een zone van 30 kilometer rond de steden. Treinen die buiten die zone aankomen of vertrekken, behouden hun L-benaming.

Overzicht van de S-lijnen rond Antwerpen:

- S1 Antwerpen - Mechelen - Brussel

- S32 Puurs - Antwerpen - Roosendaal

- S33 Antwerpen - Lier - Herentals - Mol

- S34 Antwerpen - Sint-Niklaas - Lokeren

Overzicht van de S-lijnen rond Gent:

- S51 Ronse - Oudenaarde - Gent - Eeklo

- S52 Gent - Geraardsbergen

- S53 Gent - Lokeren
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Benny Vandervelde

    Ik woon aan de rand van Brussel, nog niet veel van gemerkt van de S-treinen. En als je zal al zou willen gebruiken moet je in het weekend eerst tot aan een station geraken! Arm België, hadden jullie 20 jaar gelden maar Nederland gevolgd...

  • Jan De Korte

    Waalse toestand die geld kosten aan de gemeenschap. Waarom moeten Luik en Charleroi 4 lijnen hebben? Zijn beduidend kleiner dan Antwerpen en zelfs Gent.

  • Michel Philippe

    Ik heb daar juist gezocht wat S3 betekent bij de NMBS. Op de duur moet ge een encyclopedie in uw hoofd hebben om alles te begrijpen. Men vindt iedere dag nieuwe woorden en afkortingen uit. Draag uw laptop bij u mensen, dan kunt ge aanstonds de betekenis opzoeken.