Ook andere toekomstige asielcentra worden bewaakt na brandstichting in Bilzen

Ook op andere plekken in Vlaanderen waar een asielcentrum komt, wordt een oogje in het zeil gehouden om brandstichting en vandalisme te vermijden.
Karolien Coenen Ook op andere plekken in Vlaanderen waar een asielcentrum komt, wordt een oogje in het zeil gehouden om brandstichting en vandalisme te vermijden.
De stad Bilzen gaat camera’s plaatsen in de omgeving van het toekomstig asielcentrum in Grote-Spouwen (Bilzen), dat meldt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) naar aanleiding van de opzettelijke brandstichting zondagavond in het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé. Voor de nieuwe centra in Gent, Zoutleeuw, Spa en Theux wordt bekeken of extra bewaking nodig is, zegt Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gebouw in Bilzen, dat zondagavond opzettelijk in brand werd gestoken, was vroeger een woonzorgcentrum maar stond al sinds begin oktober leeg. Minister van Migratie Maggie De Block (Open Vld) besliste eerder nog om er vanaf midden december een tijdelijk asielcentrum van te maken, wegens een tekort aan bedden. 

In Bilzen komen er nu extra veiligheidscamera’s en politiepatrouilles in de omgeving van het asielcentrum, kondigde burgemeester Johan Sauwens aan. Zeker 
na alle vijandelijke reacties op sociale media. “Petje af, eindelijk iemand die het heft in eigen handen neemt”, klonk het onder meer. 

“Onze rol is als gemeente heel beperkt”, zegt Sauwens. “Wij hadden op voorhand al meer politiepatrouilles georganiseerd, maar op vraag van de politie worden er vandaag of morgen camera’s geplaatst om de omgeving te bewaken. Vreemd genoeg is het minder voor asielzoekers bedoeld, maar meer om het gebouw zelf te beschermen. Dat is een heel bizarre situatie natuurlijk.”

Het is voorlopig onzeker of het voormalig woonzorgcentrum na de aangestoken brand nog dienst kan doen als asielcentrum. “Het is wel de bedoeling om de locatie te gebruiken als dat nog mogelijk is. Er is een enorme nood aan opvangplaatsen. We zijn op veel plaatsen centra aan het openen en we zijn hoe dan ook nog op zoek naar extra plaatsen om centra te openen”, zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil.

Andere toekomstige asielcentra

 Fedasil heeft plannen om binnenkort nieuwe centra in Gent, Zoutleeuw, Spa en Theux te openen. “We zijn momenteel aan het bekijken, vooral met de burgemeesters van die gemeenten, wat er nodig is van extra bewaking. We zijn ook in overleg met het Nationaal Crisiscentrum om te bekijken wat er nationaal nodig is”, legt Gilis uit. Op bepaalde plaatsen werden al maatregelen genomen. 

In Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw, was er eveneens al protest tegen de komst van een toekomstig asielcentrum. Verschillende actiegroepen werden opgericht, zwarte vlaggen en spandoeken werden verspreid en er was de doortocht van politici als Theo Francken (N-VA) en Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) die hun ongezouten mening kwamen geven over het asielbeleid in ons land. Aan het geplande asielcentrum in Dormaal, dat normaal volgende week opent, wordt al geruime tijd een privébewakingsfirma ingezet. En dat 24 op 24 uur. “Ook de sociale media houden we nauwlettend in de gaten”, laat burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) weten. 

In Gent wordt eveneens het zekere voor het onzekere genomen. Op vraag van Fedasil houdt de lokale politie van Gent en de scheepvaartpolitie het opvangponton Reno aan de Rigakaai extra in de gaten. De Reno is nog niet bewoond, pas begin december wordt de boot in gebruik genomen. De mensen van Fedasil stomen de boot momenteel klaar voor maximum 250 bewoners.

Reno in Gent
Wannes Nimmegeers Reno in Gent5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Trouwens waar Mevr De Block woont is er daar een asielcentrum ? Ik geloof het niet . Daar zal ze wel voor zorgen . Iemand anders er mee opzadelen dat kan ze goed, haar gemeente of dorp zal er geen krijgen.

 • Philomena Vanderweyen

  Opnieuw extra budget door een paar laffe dommeriken,hoop dat ze de daders vlug oppakken en ze de kosten op hen volledig verhalen plus een fikse boete.Verdraagzaamheid is blijkbaar een scheldwoord geworden,arm Vlaanderen.

 • Gino Denil

  Wat willen ze dan. Dat ze als daklozen vrij rond lopen zonder opgevangen te worden in een asielcentrum. Wat levert de meeste overlast op.

 • Guy Dupont

  Prima initiatief. Ik vind het wel raar dat er voordien nog geen camera's geplaatst waren. Hoog tijd dat dit overal gebeurd!

 • Bart Hollevoet

  Liever je eigen dorp in brand steken dan het te delen met hulpbehoevenden. Om van te spouwen.