Ooggetuige: "Voertuig reed met 80 à 100km per uur over Meir, maar mikte niet op voetgangers"

AP/Marc De Roeck
Volgens een ooggetuige vlamde de opgepakte man zeker met 80 tot 100 kilometer per uur over de Meir. "Maar hij reed redelijk in het midden. Hij had niet de bedoeling om passanten aan te rijden."

"Ik was al ruim halfweg de Meir - richting Groenplaats - aan het wandelen, toen ik achter mij een auto brutaal hoorde optrekken. Het lijkt me dus onwaarschijnlijk dat die al met volle snelheid de straat was ingereden", vertelt een ooggetuige die anoniem wenst te blijven. "Voor ik goed doorhad wat er gebeurde, vloog het voertuig me voorbij. Ik schat dat de bestuurder 80 à 100 kilometer per uur reed. Levensgevaarlijk, want er liep al redelijk wat volk op de Meir. Het voertuig reed redelijk centraal op de weg, waardoor iedereen op tijd kon wegspringen. De automobilist leek niet de bedoeling te hebben om mensen aan te rijden."

Op de Meir patrouilleerden zoals steeds twee militairen van het 11de Bataljon Genie uit Zwijndrecht en Bataljon Artillerie uit Brasschaat. Die holden volgens de ooggetuige achter het verdachte voertuig aan. "Op het einde van de Meir moest hij stoppen, want er stonden auto's aan te schuiven voor een rood licht. De militairen maanden hem aan om te stoppen, maar toen een van hen een wapen trok, scheurde de Citroën er toch van door. Volgens mij reed hij rechtdoor richting de Groenplaats."

De militairen maanden de bestuurder aan om te stoppen, maar toen een van hen een wapen trok, scheurde de Citroën er toch van door

Ooggetuige

Luide schreeuw

Twee studentes die aan het kruispunt van de Huidevettersstraat en de Antwerpse Meir stonden, zagen hoe de militairen de rode Citroën achtervolgden. "Samen met enkele andere voetgangers stonden wij aan het zebrapad te wachten tot het verkeerslicht op groen zou springen om over te steken richting Groenplaats", vertelt één van hen.

"Plots was er achter ons die luide schreeuw van een militair. Iedereen werd opgeschrikt en keek om. Ze wilden een auto doen stoppen, maar die bestuurder reed gewoon door. Hij negeerde hun bevelen. Even verderop richting de Groenplaats leek de auto te vertragen, maar plots gaf die weer gas en verdween hij uit mijn gezichtsveld. Iedereen keek elkaar aan, maar niemand wist goed wat er aan de hand was. Er was ook geen paniek en uiteindelijk stapte iedereen gewoon verder. Niemand is daar ook moeten wegspringen om niet aangereden te worden. Pas enkele uren later hoorden we het hele verhaal dat hij eerder wel al gevaarlijke toeren zou hebben uitgehaald en dat hij zelfs wapens in zijn koffer had liggen."

Plots was er achter ons die luide schreeuw van een militair. Iedereen schrikte. De militairen wilden een auto doen stoppen, maar de bestuurder reed gewoon door. Hij negeerde hun bevelen

Ooggetuige