Onze redactie ontvangt dreigbrief IS

thinkstock
Islamitische Staat (IS) plant binnenkort aanslagen in ons land. De terreurbeweging wil toeslaan op westerse feestdagen. Dat staat in een anonieme brief die gisteren op onze redactie belandde. De dreiging wordt ernstig genomen door het gerecht, dat een onderzoek is gestart naar de auteur(s).

De getypte brief bereikte ons via de post. Hij is in het Frans opgesteld en volgens specialisten getuigt hij van "een zekere IS-logica". De schrijver(s) richt(en) zich tot Bart De Wever en koning Filip. Er wordt ook verwezen naar een video die vorige week dinsdag via sites door IS werd verspreid en waarin de VS, Frankrijk en België worden bedreigd. De briefschrijver kondigt aan dat "wat in Frankrijk is gebeurd, zich zal herhalen in België". Er zouden bomauto's worden gebruikt in grote steden in ons land, maar ook op het platteland. "Vanuit België zal IS Europa veroveren", zo staat er nog te lezen. "Want jullie voeren een proces tegen Sharia4Belgium en houden meerdere van onze broeders gevangen."

De brief werd gisternamiddag door gespecialiseerde politiediensten in beslag genomen op onze redactie. Het gerecht is meteen een sporenonderzoek gestart, in de hoop de personen achter de redelijk concrete dreigementen te identificeren en te arresteren. Bij een eerste lectuur vinden ingewijden de brief "zeker niet onzinnig". "Het gedachtegoed van IS is er alvast in terug te vinden", aldus experts.

Passage uit brief
Wat in Frankrijk is gebeurd, zal ook gebeuren in België. ­Vergeet niet wat we gezegd hebben in onze video. En we zullen niet enkel in grote steden toeslaan. Onze bomauto's en explosieven hebben we al opgeslagen in België. (...) Dit is nog maar het begin.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE