Exclusief voor abonnees

Onze analyse. Nooit hebben sp.a, Open Vld en CD&V lager gescoord dan in deze peiling. Samen overtuigen ze nog amper drie Vlamingen op tien

Soms brengen nieuwe verkiezingen de oplossing, zoals de Britse. Soms dreigen nieuwe verkiezingen de puzzel nog moeilijker te leggen dan hij al lag, zoals bij ons

Bart Leye

Soms brengen nieuwe verkiezingen de oplossing. Of je nu voor of tegen de brexit bent, de uitslag van de Britse verkiezingen heeft het immense voordeel van de duidelijkheid. Drieënhalf jaar lang was het onduidelijk of de politiek er zou in slagen om de wens van het Britse volk te respecteren. Sinds gisteren hebben de Britten de zekerheid dat ze straks geen deel meer uitmaken van de Europese Unie. Dat is de verdienste van premier Boris Johnson, helder op het botte af. Het parcours en de aanpak van Johnson doen wenkbrauwen fronsen. Maar liever dat nog dan de eeuwige twijfelaar Jeremy Corbyn. Andermaal is Corbyn erin geslaagd om verkiezingen te verliezen die de socialisten eigenlijk niet kónden of mochten verliezen. De kiezer heeft geen respect voor politici die zelf niet durven kiezen. Dat merk je niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. Je merkt het ook in ons eigen koninkrijk. Zie onze Grote Peiling, een nieuwe Grote Schok door Vlaanderen.

Lazarus

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raymond van der craen

  Waarom moeten wij kiezers nog respect hebben voor de politici die ons vierkant uitlachen en bestelen? Geen wonder dat de mensen "extreem" beginnen te stemmen en daar heeft "populisme" niets mee te maken.

 • Walter De Vuyst

  Dat de boeren in West-Vlaanderen steeds meer hun katholiek zieltje verkopen aan het V.B. is natuurlijk een gevolg van het laks beleid van de C.D.&V . Eerst N.V.A. afbreken tot op het bot en nu men tot een formatie van een nieuwe regering moet komen slippendragers worden van de Vlaams-Nationalisten . Wat een vernedering voor Crevits en Geens .

 • Jan De Geest

  En het verlies zal nog groter worden als ze in een regering met PS stappen.Dan gaan zeker de groenen het betalen omdat ze zoals alle anderen buiten NVA en VB de vlamingen gaan verloochenen en verkopen aan wallonie voor de postjes.Deze peiling gaat al in die richting.Waarom is een vlaamse stem nog altijd minder waard dan een waalse.

 • Gino Denil

  De verliezers hebben zelf de rode loper uitgerold voor het VB door de hielen van De Wever te likken en zijn prietpraat te slikken. Ze hebben in het verleden de sociaaldemocratische welvaartsstaat gerealiseerd en heffen die samen met zichzelf op. In de nieuwe orde worden die partijen toch overbodig. Maar of dat wat komt beter zal zijn valt sterk te betwijfelen.

 • Rudi De Leeuw

  Een peiling is en blijft een peiling maar in dit geval zou ik er toch terecht niet gerust in zijn. Wie federaal zal regeren, moet onvermijdelijk ook zijn eigen electoraat stevig in de portemonnee pakken. Tobback senior zij terecht: “wie de mensen op straat wil krijgen moet aan hun centen zitten.” Dat op straat komen zal nog meevallen maar de diarree van frustraties die in het stemhokje gaat gelost worden gaat een hele hoop bruine blubber opleveren. Politiek is woedebankieren geworden.