Ga naar de mobiele website
^ Top

Onze agenten zijn te dik

Foto ter illustratie.
photo_news Foto ter illustratie.
Overgewicht. Dat is het verdict voor de federale politieagenten. Het gemiddelde BMI van de mannelijke agenten is 26,52 terwijl wie een gezond gewicht heeft tussen 18,5 en 25 zit. "Neem op latere leeftijd opnieuw fysieke testen af, dan moeten ze wel aan hun conditie werken", zegt professor dr. Jan Boone van het UZ Gent.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zette onze federale politiemensen op de weegschaal nadat Kamerlid Franky Demon (CD&V) zich vragen stelde bij hun fitheid. Daarop ging het departement Medisch Toezicht van de federale politie aan de slag met het BMI van de agenten. "Een databank met gegevens van alle lokale en federale politiemensen bestaat niet, maar het gevoerde onderzoek is wel representatief voor het federale politiekorps", aldus Jambon.

Het BMI van de mannelijke agenten blijft de laatste jaren stijgen en zit nu op 26,52. Ook bij de vrouwelijke agenten stijgt het BMI door naar 22,99, maar zij blijven onder de bovengrens voor een gezond gewicht die op maximaal 25 ligt. Het onderzoek toont ook aan dat de gemiddelde federale agent steeds ouder wordt. "Eenmaal boven de 40 is de gemiddelde agent te zwaar, terwijl een goede fysieke conditie noodzakelijk is om de job goed uit te voeren", zegt Demon. "De ouder en zwaarder wordende agenten worden binnenkort een groot probleem voor alle politiekorpsen in Vlaanderen als er geen bijkomende ondersteuning en begeleiding komt."

Wie politieagent wil worden, moet bij aanvang van de opleiding fysieke testen afleggen, maar wordt daarna nooit meer aan proeven onderworpen. "Een agent moet wel deelnemen aan oefeningen (5 keer per jaar, red.) en krijgt elk jaar een geneeskundig onderzoek waarbij ook in de gaten gehouden wordt of hij functioneel geschikt is", reageert Jambon.

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug