Exclusief voor abonnees

Onweerstaanbare dwang (deel 3). De grootste triomf van advocatenkoppel: “Eigenlijk kunnen jullie deze man niet meer vrijspreken”

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
“Onweerstaanbare dwang.” Oftewel artikel ‘71’. Decennialang kende het juridische begrip een sluimerend bestaan in de rechtszaal. Tot Jef Vermassen er in 1977 — eerder toevallig - zijn eerste vrijspraak mee behaalde en er nadien menige Vlaamse jury mee inpakte. Onze gerechtsverslaggever Erwin Verhoeven blikt terug op de meest opvallende artikel 71-processen. Vandaag: de grootste en meteen ook laatste triomf van advocatenkoppel Hein Diependaele en Marijke Moens. 

Zaterdagavond 9 augustus 2003. Bij de hulpdienst 101 loopt een gsm-oproep binnen van een wanhopige vrouw. “Ik ben gestoken met een mes. Paraplustraat in Vilvoorde-Houtem. Help, ik kan niet meer ademen. Help.” De ­agenten die ter plaatse snellen, staan voor een gesloten deur. Door het keukenraam zien ze een man op de vloer liggen, middenin een plas bloed. Wat verderop in de living ligt een vrouw. Ook in een plas bloed. Zij heeft messteken in borst en rug en is er het ergst aan toe. “Wie heeft dit gedaan?”, vragen de agenten. “Ikke”, kreunt Henri — Rie — G. Naast hem ligt een ­keukenmes met een lemmet van 22,5 centi­meter lang. Uit de gebaren van de spraak­gestoorde man maken de politiemannen op dat hij eerst zijn vrouw neerstak en nadien zichzelf verwond heeft.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.