Exclusief voor abonnees

Onweerstaanbare dwang (deel 1): “Hij is geen moordenaar, hij is niet gevaarlijker dan wie ook onder ons”

Reeks Vermassen
Wauters 1977
Van Der Seypt Reeks Vermassen Wauters 1977
“Onweerstaanbare dwang.” Oftewel artikel ‘71’. Decennialang kende het juridische begrip een sluimerend bestaan in de rechtszaal. Tot Jef Vermassen er in 1977 — eerder toevallig - zijn eerste vrijspraak mee behaalde en er nadien menige Vlaamse jury mee inpakte. Onze gerechtsverslaggever Erwin Verhoeven blikt terug op de meest opvallende artikel 71-processenVandaag: een diefstal en een lijk in het kolenhok.

Oktober 1975. Timmerman John Scheerlinck (26) komt op café zijn vriend Herman Vijverman (32) tegen. Enig kind uit een bemiddeld gezin. Ooit een aankomend wielertalent. Maar dan ging het fout. Een eigen zaak begonnen. Fors de bloemetjes buiten gezet. Wielrenner af. Failliet. Vijverman, een struise monteur, leeft sindsdien van louche zaakjes. “Ik ga morgen een bank overvallen”, zegt hij tegen Scheerlinck. “Doet ge mee? Nee, zeker. Gij durft dat niet, hé.” Scheerlinck, ooit een mateloos bewonderaar van de ‘coureur’ Vijverman, is op zijn tenen getrapt. “Ik niet durven? Ik ben uwe man.”

Je hebt 5% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert Joncret

  Het is de wet die verkeerd is, niet de advocaat !

 • august luyckx

  Het is een walgelijk terug grijpen naar een artikel dat zo belachelijk is dat het maar kan zijn ,maar ja advokaat zojn beduid niet altijd eerlijk zijn

 • Karel Martel

  Moordenaars en verkrachters worden allemaal door een macht gedwongen die ze niet kunnen weerstaan.

 • Chris Devlaeminck

  Een mens moet ten alle tijde zichzelf onder controle kunnen houden. Maar dat is niet meer in dezer dagen. Hulp zoeken bij psychologen voor allerhande geestelijke problemen, te veel om op te noemen, is de normaalste zaak van de wereld geworden. En als die zeggen dat iemand die zijn kinderen vermoordt er niets kan aan doen dan is dat zo. Triestig! Een moordenaar is een moordenaar.

 • Giovanni Van Dyk

  Ik heb altijd een groot aanzien gehad t a v Jef Vermassen,... echter met zijn -zo goed als vrij- uitspraak mbt de moordenares Didgar Mehrnaz -we mogen ze nu zo noemen want ze is er voor veroordeeld- heeft Meester Vermassen bewezen dat hij geëvolueerd is naar een deontologisch bedenkelijk top- Zakenman dan wel op zoek is naar Recht.