Onweders zorgen voor overlast: wegen, huizen en station ondergelopen, zelfs modderstromen

Beelden uit Aalter, Kortenberg, Grimbergen, Everberg en Nijvel.
Frederik Ext-fvollaert, Stormcell, Twitter, Andreas De Prycker, Mark Baert Beelden uit Aalter, Kortenberg, Grimbergen, Everberg en Nijvel.
Ook gisteren zorgden de intense onweersbuien voor problemen. In de vooravond kreeg de regio rond Brussel er flink van langs, daarna schoof het onweer verder op naar Oost- en West-Vlaanderen. De brandweer had moeite om de vele oproepen over ondergelopen straten en huizen bij te houden.

Het KMI kondigde voor de derde dag op rij code oranje af in de meeste delen van het land met kans op hagel, blikseminslagen en hevige regenbuien, die vrij grote schade kunnen veroorzaken. “Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer”, raadde het weerinstituut aan.

En of de regenbuien hevig waren. Op verschillende plaatsen is het alle hens aan dek door wateroverlast. Zo is de E420 gedeeltelijk ondergelopen. Rond 17 uur stonden grote delen van de autosnelweg blank tussen Pont-à-Celles en Nijvel. 

In Brussel zorgde de intense regen voor verkeershinder. Zo liep de Romeinsesteenweg onder de brug van de A12 volledig onder water. Ook de Georges-Henritunnel stond even onder water - intussen is de weg daar weer vrij. De Woluwelaan is wegens wateroverlast in beide richtingen afgesloten ter hoogte van de Hippocrateslaan. Ook op de Brusselse ring stonden sommige plekken blank. De Lijn meldt dat de dienstregeling in Brussel en de Brusselse rand ernstig verstoord is door de hevige regenval en bijhorende wateroverlast.

De Brusselse ring ondervindt problemen.
Marc Baert De Brusselse ring ondervindt problemen.

In Vlaams-Brabant sloeg het onweer hevig toe. Op sommige plaatsen viel er op 24 uur tijd al 100 liter per vierkante meter. Zo maken inwoners van Grimbergen, Kortenberg en Everberg gewag van ondergelopen straten en huizen. 

Ondergelopen straten in Grimbergen.
Mark Baert Ondergelopen straten in Grimbergen.

Brandweer Vlaams-Brabant West kreeg al een 70-tal oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Her en der stonden ook enkele woonkamers onder water. De brandweer had de handen vol om alle oproepen te beantwoorden. 

Ondergelopen straten in Kortenberg.
Mark Baert Ondergelopen straten in Kortenberg.
Verschillende gezinnen in Kortenberg buigen zich over hun ondergelopen kelders.
Mark Baert Verschillende gezinnen in Kortenberg buigen zich over hun ondergelopen kelders.
In Everberg zijn mensen druk bezig met al het water uit hun woning te krijgen.
Andreas De Prycker In Everberg zijn mensen druk bezig met al het water uit hun woning te krijgen.

In Steenokkerzeel werden alle werkmannen opgeroepen om zandzakjes aan te leveren. In het gehucht Humelgem was sprake van veel wateroverlast. "We zitten met een modderstroom. De modder is de huizen en kelders ingelopen. We zijn bezig met de schade op te meten en met de opkuis", zei burgemeester Kurt Ryon. Ryon spreekt van honderden oproepen in zijn gemeente, al zou de juiste omvang van de schade nog moeilijk in te schatten zijn.

Ook in de streek rond Tienen, Lubbeek en Tielt-Winge heeft het hevig geregend en kreeg de brandweer verschillende tientallen oproepen.

Ook Zaventem ondervond problemen: "Het is een ramp", zei waarnemend burgemeester Dirk Philips. "Meerdere straten zijn afgesloten vanwege te veel water. Het gaat om de Hector Henneaulaan, de Mechelsesteenweg, de Leuvensesteenweg, Zeven Tommen, Moorselsesteenweg en de Tramlaan." Het is nog niet duidelijk hoe hoog het water staat en hoeveel schade er is.

Het treinverkeer tussen Leuven en Brussels Airport is vanochtend nog steeds onderbroken, nadat gisteravond water en modder op de sporen was terechtgekomen. De brandweer en Infrabel hebben het overtollige water weggepompt. Infrabel kan nu de mogelijke schade aan de sporen opmeten, meldt woordvoerder Frederic Petit.

Twee sporen zijn beschikbaar, zodat het treinverkeer tussen Brussel en de luchthaven wel normaal kan verlopen. Reizigers die vanuit Leuven naar de luchthaven willen gaan, kunnen via Brussel-Noord reizen, of overstappen in de stopplaats Zaventem. Infrabel zal met een kraan de modder op de sporen weghalen en bekijkt ook of er schade is aan de spoorbedding of de ballast. Daarna wordt een herstelprogramma opgesteld, aldus Petit. Het is nog niet duidelijk wanneer alle sporen weer beschikbaar zullen zijn.

De tunnel onder de landingsbaan van de luchthaven stond eveneens onder water.

In Oost-Vlaanderen waren er evenzeer waterproblemen. In Aalter, Zingem, Zwalm, Ursel en Eeklo is er wateroverlast, melden de hulpdiensten.

In Zwalm stonden enkele straten blank. Verschillende straten in de centrumgemeente Munkzwalm liepen onder water en modder die van de velden afstroomden. De brandweer moest een chauffeur en zijn passagier te hulp snellen nadat ze met hun auto door een diepe plas water wilden rijden en de wagen stilviel. Bij de brandweer kwamen meer dan dertig hulpoproepen binnen.

Verder wordt er gemeld dat de bliksem ingeslagen is in het rusthuis in Nazareth. 

In Zwalm staan verschillende straten blank.
Ronny De Coster In Zwalm staan verschillende straten blank.
Modder wegpoetsen in Zwalm.
Ronny De Coster Modder wegpoetsen in Zwalm.
Deze auto in Zwalm kwamen in de problemen. De brandweer schoot te hulp.
Ronny De Coster Deze auto in Zwalm kwamen in de problemen. De brandweer schoot te hulp.

Aalter kreeg het stevig te verduren. Daar hebben alle toegangswegen tot het centrum te maken met wateroverlast, meldt de federale politie. De hulpdiensten vroegen om het centrum van Aalter te vermijden. "Nu regent het niet veel meer, maar het is verschrikkelijk geweest", zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. "De voorbije 20 jaar hebben we dit niet meegemaakt. De regen was heel plaatselijk, alles kwam op het centrum van Aalter terecht."

De toestand is inmiddels grotendeels onder controle en het gemeentelijk rampenplan werd niet afgekondigd. "Het was pompen of verzuipen. Hoeveel woningen wateroverlast hebben, kunnen we nog niet zeggen. Het is afdammen waar nodig om te beletten dat lager gelegen gebieden schade krijgen", zegt Hoste.

Volgens de online weercommunity NoodweerBenelux viel er in Aalter 82 liter per vierkante meter neerslag op anderhalf uur tijd, terwijl er gemiddeld maandelijks 70 liter per vierkante meter valt. Een actieve onweercel bleef boven het centrum hangen, waardoor de waterhoeveelheden extreem groot waren.

In de Spoorweglaan stond het water op bepaalde plaatsen tot aan de knieën. Minstens twee wagens hebben zich vastgereden. "Mijn BMW startte niet meer. Ik vrees dat hij klaar is voor de schroothoop", zucht een eigenaar. 

De Spoorweglaan in Aalter is intussen afgesloten omwille van wateroverlast.
Wouter Spillebeen De Spoorweglaan in Aalter is intussen afgesloten omwille van wateroverlast.

In het station van Aalter moeten treinreizigers door heel wat water waden om bij hun perron te raken. De ondergrondse gangen stond volledig onder water, het water stroomt over de trappen naar beneden. Op videobeelden is te zien hoe een vrouw zich een weg probeert te banen door het hoge water in het station. De NMBS vraagt het station van Aalter via de hoofdingang te betreden en rekening te houden met vertragingen tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge. 

Frederik Ext-fvollaert

Ook secundaire school Emmaüs in centrum Aalter kreeg heel wat water te slikken, zowel op het speelplein als in de gangen en de klaslokalen. Ze deden een oproep naar omwonenden en ouders om het water te helpen wegdweilen. De oproep was een succes en de lessen kunnen vandaag gewoon doorgaan.

Pedagogisch directeur Birger Quintyn aan de secundaire school Emmaüs in Aalter.
Wouter Spillebeen Pedagogisch directeur Birger Quintyn aan de secundaire school Emmaüs in Aalter.

Na een hevige stortbui liep de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Meander in Wichelen onder. De dakgoten tussen de school en de turnzaal konden het overvloedige water niet slikken en het water zocht zich een weg via de spouwmuren. Enkele gloednieuwe turnmatten raakten doordrenkt en leerkrachten gingen het water met dweilen en vloertrekkers te lijf. 

In Wichelen liep de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Meander onder water.
Didier Verbaere In Wichelen liep de turnzaal van de gemeentelijke basisschool De Meander onder water.

Elders in Wichelen waren er ook problemen op Bohemen en de Kreigelstraat. De brandweer van Wetteren moest voor de tweede dag op rij water wegpompen aan de wegenwerken in de Steentjesstraat in Laarne. Ook in de Hekkerstraat in Wetteren liep een ondergrondse parkeergarage van een residentie onder water. 

In de provincie Antwerpen is in Zoersel een dakbrand ontstaan door een blikseminslag. Ook in Lille en Retie zou de bliksem zijn ingeslagen, zo meldt de VRT. In Retie werden een serre en een huis getroffen. In de woning ontstond brand, het huis is tijdelijk onbewoonbaar. 

Dakbrand in Zoersel na een blikseminslag.
Marc De Roeck Dakbrand in Zoersel na een blikseminslag.
Marc De Roeck

Ook in Limburg waren er problemen door het onweer. Na hevige onweersbuien boven Tongeren en onder meer Wellen, heeft het brandweerkorps in Tongeren zo'n 25 oproepen te verwerken gekregen. In een mum van tijd stonden in Tongeren enkele straten blank, zoals onder meer de Koninksemstraat, de Hasseltsesteenweg en de Romeinse Kassei. Hier en daar stroomde het water ook huizen binnen. Ook deelgemeente Rutten had met overlast te kampen.

Noodnummer 1722 blijft zeker tot morgenmiddag actief

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies blijft nog zeker tot vanmiddag actief. Volgens het KMI lijken de ergste onweders voorbij, maar kunnen er op sommige plaatsen nog felle buien zijn. Vanaf vandaag wordt beterschap voorspeld.
98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  mr Vlietinck gisterenochtend heeft het helemaal niet geregend in Zonhoven.

 • Johan Ongena

  Wat meer vijvers aanleggen die kunnen bufferen

 • geert vlietinck

  Gisteren op de camping in Zonhoven mooi zonnig tot 5 u daarna begonnen de donderkoppen zich te verzamelen en om 6u30 was er geen houden meer aan donder,bliksem en het water viel met bakken uit de lucht.

 • Marijke Braeken

  Zonnige groetjes uit het droge Diest!

 • JOHN WINCHESTER EASTWOOD

  Een paar jaar de Mechelsesteenweg opengebroken,watercollectors geplaatst,vele aanpassingen gedaan ,alles volgebouwd in ons dorp staan meer apartementen dan huizen wat vroeger een rustig dorpje was is het nu een STAD.