Onvrede en stakingsdreiging in onderhoudsatelier van Thalys en Eurostar

BELGA
In het atelier van NMBS Technics van Vorst, waar de hogesnelheidstreinen van Thalys en Eurostar worden onderhouden, neemt de onvrede toe. Dat zegt Philippe Dubois van de Brusselse afdeling van ACOD Spoor. Reden: een diensttrein die de arbeiders 's avonds van de werkplaats naar Brussel-Zuid brengt, heeft sinds de start van de nieuwe dienstregeling in december om de haverklap vertraging.

De vakbond dreigt ermee een stakingsaanzegging in te dienen als HR-Rail, dat het personeelsbeleid voert bij de NMBS-groep, niet snel reageert. Dubois heeft naar eigen zeggen klachten van 150 arbeiders doorgegeven. Er is een bemiddeling aangevraagd, maar de directie zou dat tot twee maal toe geweigerd hebben. HR-Rail wil het dossier liever informeel behandelen, zegt de vakbond. "Wij willen dat niet. Er bestaan procedures die gerespecteerd moeten worden."

Een staking zou volgens de vakbondsman heel wat hinder met zich meebrengen omdat veel treinen uit de werkplaats in Vorst komen. In het atelier werken 315 mensen.