Onverhoopt kerstgeschenk: Belgen bieden ouders van Nederlands patiëntje spontaan hun huis aan

Isabella Kruisselbrink (4) uit Den Haag ligt al drie weken in het ZNA Middelheim ziekenhuis in Antwerpen.
prive Isabella Kruisselbrink (4) uit Den Haag ligt al drie weken in het ZNA Middelheim ziekenhuis in Antwerpen.
Belgische lezers hebben spontaan hun huis aangeboden aan de ouders van de ernstig zieke kleuter Isabella Kruisselbrink. Het 4-jarige meisje uit Den Haag werd begin deze maand opgenomen in een ziekenhuis in Antwerpen, omdat de afdelingen kinderintensieve zorgen in Nederland vol liggen.

Vader Benny Kruisselbrink is ontroerd door het aanbod van drie wildvreemden uit de omgeving van Antwerpen. Zij lazen zijn verhaal op de site van de krant AD, waarin de Hagenaar vertelde hoe hij al weken in een hotel bivakkeert om zo dicht mogelijk bij zijn zieke dochter te kunnen zijn. “Die mensen kennen ons niet, maar stellen tijdens de kerstdagen tóch hun huis open. Daar krijg ik een heel warm gevoel van. Er was zelfs een dame die voor ons wilde koken en de was wilde doen. Zó ongelooflijk lief.”

Hoge koorts 

Dochter Isabelle lag begin deze maand in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag met ademhalingsproblemen toen ze plots hoge koorts kreeg. Ze moest met spoed naar de afdeling kinderintensieve zorgen, maar bij alle zeven locaties in Nederland was er geen plek. Na 3,5 uur rondbellen werd er een bed gevonden in het ZNA Middelheim in Antwerpen. Dat is – zonder file – anderhalf uur rijden. Op Isabella’s kamer is een slaapplek voor één ouder. “De meeste nachten slaapt mijn vrouw naast haar. Ik slaap samen met mijn moeder en negen maanden oude zoontje in een hotel in de buurt, maar ben de afgelopen week ook een paar keer heen en weer gereden. De kosten lopen flink op”, vertelt Benny.

Hij hoopte vurig dat zijn dochter vóór de kerst in Nederland zou zijn. “De zorg is in België heel goed, maar we willen naar huis. Helaas is nog steeds geen plek in Nederland en de artsen hier durven Isa ook niet van de beademing te halen.” Dus heeft Benny rond het bed van zijn dochter een houten kerstboompje neergezet en een lichtjesslinger opgehangen om het nog ‘een beetje gezellig’ te maken.

Vader Benny Kruisselbrink nam een houten kerstboompje mee naar het ziekenhuis in Antwerpen om de kamer van zijn dochter nog ‘een beetje gezellig’ te maken tijdens kerst.
prive Vader Benny Kruisselbrink nam een houten kerstboompje mee naar het ziekenhuis in Antwerpen om de kamer van zijn dochter nog ‘een beetje gezellig’ te maken tijdens kerst.

Hartverwarmend

De ouders hebben nog geen gebruik gemaakt van de spontane hulp die ze kregen van Belgische lezers. Benny: “Het is hartverwarmend, maar tegelijkertijd voel ik me een beetje opgelaten. Ik wil dat ze gewoon kerst kunnen vieren.” Zijn hoofd staat daar nu niet naar. Maar, zegt de vader, de telefoonnummers houdt hij in zijn achterzak mocht Isabella langer in België blijven dan verwacht.

De basisverzekering vergoedt de hotelkosten niet. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit wel, maar die heeft Benny niet afgesloten. “We hebben nooit voor zo’n situatie gestaan. Voor komend jaar heb ik die aanvullende verzekering wel alvast geregeld.”

Kritieke toestand

Het is nog altijd onduidelijk wat Isabella precies mankeert. Ze heeft slappe spieren, waardoor ze een verkromming in haar rug heeft en haar longen in de verdrukking komen. Ze lag al eerder in kritieke toestand in het ziekenhuis na een longontsteking.

De kamer van Isabella Kruisselbrink in een ziekenhuis in Antwerpen. In Nederland is er geen plek voor haar vanwege de overvolle kinderafdelingen.
prive De kamer van Isabella Kruisselbrink in een ziekenhuis in Antwerpen. In Nederland is er geen plek voor haar vanwege de overvolle kinderafdelingen.39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joke Van Kalmthout

  Merkwaardige reacties hier. Als ik google kom ik alleen maar ranglijstjes tegen waarop Nederland in de top tien van de beste gezondheidszorg in de wereld staat. Op al die lijstjes staat België vele plekken achter Nederland.

 • danny buyse

  @Erik Vercammen, inderdaad wij scoren in de gezondheidszorg veel hoger dan in Nederland en zelfs bij de top van de wereld. Dat is waarschijnlijk ook de reden van hun miljarden overschot in Nederland en wij met ons miljarden verlies.

 • Christien De Waele

  Inderdaad al jaren stoefen over hun beleid maar wordt daar niet gefoefeld met cijfers dan? En nee het is daar niet alleen op de kinderafdeling. Maar ja Nederlanders zien altijd minder beren op de weg. Bijkomende dekking? Nee hoor is niet nodig tot het niet mee zit. Net daarom moet de zorg wel een investeer punt blijven hier. En dat kan alleen door de profiteurs aan te pakken. De serie doppers! Erg voor die ouders maar vind je hier ook...

 • Gilbert Rodts

  Dit is iets dat ik ook zou doen als ik plaats zou over hebben in mijn huis .

 • Martine De Pelseneir

  Dat het meisje maar rap beter wordt.