Onuitgegeven coalitie van Groen, CD&V en Open Vld sluit deal over vergroening bedrijfswagens

Foto ter illustratie.
AFP Foto ter illustratie.
Het federale parlement trekt de vergroening van de salariswagens naar zich toe. Een onuitgegeven 'coalitie' van CD&V, Open Vld en Groen heeft een deal gesloten over het uitdoven van het gunstregime voor auto's op fossiele brandstoffen vanaf 2025, zo bericht De Tijd vandaag. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens het compromis zou het gunstregime enkel nog toegekend worden aan 100 procent emissievrije wagens. Concreet gaat het om elke auto die vanaf 2025 ingeschreven wordt. Voor auto's die tussen 2023 en 2025 in gebruik genomen worden, blijft het huidige fiscale regime tot 2029 van kracht. "Het voorstel wordt volgende week toegelicht in de Kamer", zegt Dieter Van Besien van Groen.

De verwachting is dat ook de socialisten aan boord komen. De Franstalige liberalen zijn volgens De Tijd een onzekere factor, maar in prin­cipe volstaat een Vivaldi-coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en Open VLD om aan 76 zetels te raken.

Op de steun van de N-VA hoeven de initiatiefnemers niet te rekenen. De partij gaat zich onthouden, kondigt Kamerlid Wouter Raskin aan. "Vanwege de ongelukkige timing. De coronacrisis stelt ons voor de zwaarste economische uitdaging sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. We vinden dit niet het moment om zo radicaal in te grijpen in de fiscaliteit van bedrijfswagens.”
119 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alfons LABIE

  Met een beetje loon zit je in hoogste belastingschijf, hier staan vele onzinopmerkingen over. Als dit afgeschaft moet volgens velen dan ook de subsidiering van jullie dienstencheques poetsvrouw, subsidiering van kinderen, fietsvergoedingen, kortingen op trein tram bus en ga zo maar eindeloos verder. Ik zie enkel jaloersheid in de commentaren tot ze zelf een salariswagen krijgen...

 • Rudy Steyleman

  Meer dan 5 miljard belastingsvoordeel voor 10 procent van de (meest verdienende) Vlamingen. Waar zit de rechtvaardigheid? Autogebruik subsidiëren is absurd in 2020. de Groenen worden stilaan ook blauw heb ik de indruk.

 • raf peeters

  @RenèVerhoeven,nog zoiets ,je moet dan wel kiezen tussen de forfait aftrek of je werkelijke kosten (nog zo'n discriminatie,normaal zouden die met een loonwagen zelf geen forfait aftrek mogen krijgen)maar dat hebben ze ook nog eens.Overigens ,je gaat op jaarbasis minstens 23000km werk woonverkeer moeten doen of je komt niet boven de forfait.Heel de fiscaliteit in Belgie is een ramp ,dan wel voor de lagere klasse.

 • Joske Martens

  De EV wagens zijn nog steeds voor begoede mensen. Het gepeupel moet maar weer met trein tram bus gaan. Dat is de droom van de groenen.

 • raf peeters

  @JanVannuffelen ,sinds wanneer betalen die met loonwagen meer belasting dan eentje zonder,het is in vergelijk wel omgekeerd.Belastingen zijn progressief en ieder-een betaald hetzelfde volgens zijn inkomen schijf waar je inkomt.Met de loonwagens waar ze toch steeds roepen dat het deel van loon is kom je niet in de loonschijf te-recht waar je zou moeten zitten en betaal je niet de belasting wat je zou moeten ,idem sociale afhoudingen.Het is, blijft een oneerlijke constructie en discriminerend