Ontspoorde trein Buizingen reed mogelijk te snel

BELGA
De trein waarvan een wagon in Buizingen is ontspoord, is vanmorgen vroeg weggehaald. Het spoor is evenwel op bevel van het parket nog steeds buiten dienst. Daardoor moeten reizigers rekening houden met vertragingen van gemiddeld 5 tot 10 minuten op de lijn 96 tussen Brussel-Zuid en Halle. Dat is vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. "Vermoedelijk ligt overdreven snelheid aan de basis van het ongeval maar dit zal nog moeten blijken uit de aanvullende onderzoeksdaden", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

Het onderzoek van het parket Halle-Vilvoorde naar de oorzaak van het treinongeval zal vermoedelijk pas in de late namiddag kunnen afgerond worden. Over de oorzaak van het ongeval spreekt het parket zich nog niet uit. "Vermoedelijk ligt overdreven snelheid aan de basis van het ongeval maar dit zal nog moeten blijken uit de aanvullende onderzoeksdaden", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. "Vandaag wordt het onderzoek verdergezet om alle technische oorzaken uit te sluiten."

Donderdagavond rond 21.20 uur gaf het parket de trein vrij. Daarna is de wielas van de treinwagon opnieuw op het spoor gezet, aldus woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. Rond 3.10 uur vrijdagochtend is de trein dan weggehaald. Over de oorzaak van het incident bestaat nog geen duidelijkheid.

"Er is schade aan het spoor over een afstand van driehonderd meter, vooral aan dwarsliggers. Ook een wissel is beschadigd", aldus Baeken. De herstellingswerkzaamheden kunnen pas beginnen zodra het parket het spoor opnieuw vrijgeeft. Dat is voorlopig nog niet gebeurd, omdat het parket vrijdag nog bijkomende onderzoeksdaden wil verrichten.

De treindienst wordt aangepast. Enkele piekuurtreinen tussen Moeskroen en Schaarbeek, Geraardsbergen en Schaarbeek en Binche en Schaarbeek zijn afgeschaft. Tussen Brussel-Zuid en Halle op lijn 96 kan maar over één spoor gereden worden, in plaats van twee. Op de enkelsporige lijn 96E kan ook gereden worden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen die gemiddeld 5 tot 10 minuten kunnen bedragen.