Ontslagen ambtenaar krijgt mogelijk 11 jaar loon om niet te werken

Dirk Martens speelde 'Achmed' in de VTM-serie 'Chez Bompa Lawijt'.
PHOTO_NEWS Dirk Martens speelde 'Achmed' in de VTM-serie 'Chez Bompa Lawijt'.
Dirk Martens eist voor het hof van beroep ruim 122.000 euro aan achterstallig loon van de stad Antwerpen, nadat de Raad van State zijn ontslag had vernietigd. Een aanzienlijk bedrag, want de Raad van State deed er zes jaar over om tot een arrest te komen. Pittig detail: Martens werd destijds ontslagen omdat hij al vijf jaar ongewettigd afwezig was. Toch werd hij al die tijd gewoon doorbetaald. De stad probeert dat geld nog altijd terug te vorderen.

Martens, ook wel gekend als Achmed uit de VTM-serie Chez Bompa Lawijt, zat vijf jaar thuis nadat het Echt Antwaarps Theater zijn technische diensten niet meer nodig had. Hij werd al die tijd wel gewoon doorbetaald. Toen de stad dat in 2005 ontdekte, werd hij ontslagen wegens ongewettigd afwezig.

De stad eiste ook vijf jaar salaris terug, goed voor ongeveer 155.000 euro, maar ving zowel in eerste aanleg als in beroep bot. De stad trok daarop naar het Hof van Cassatie, dat het arrest vernietigde. De zaak moet nu worden overgedaan voor het hof van beroep in Gent, waar ze nog hangende is.

Martens vocht zijn ontslag intussen aan bij de Raad van State en die gaf hem in 2011 gelijk. Zijn ontslag werd vernietigd en de stad moest hem terug in dienst nemen, maar vijf maanden later werd hij opnieuw ontslagen.

122.000 euro

Hij liet het daar niet bij, want door het arrest van de Raad van State kan hij nog zijn salaris opeisen voor de periode na zijn eerste ontslag in 2005 tot aan zijn nieuwe indienstname in 2011, goed voor ruim 122.000 euro. De rechter in eerste aanleg had zijn vordering deels gegrond verklaard en had de stad veroordeeld om hem 31.500 euro te betalen.

Martens ging daartegen in beroep, net zoals de stad. Zij vindt dat de Belgische Staat - die ook in de zaak betrokken werd - er mee voor mag opdraaien, doordat de Raad van State zes jaar nodig had om tot een beslissing te komen. In november wordt de zaak verder gepleit.