Ontmoeting tussen PS en PVDA/PTB wordt dovemansgesprek

Elio Di Rupo, Raoul Hedebouw, Peter Mertens en Paul Magnette.
BELGA Elio Di Rupo, Raoul Hedebouw, Peter Mertens en Paul Magnette.
De tweede ontmoeting tussen PS en PVDA met het oog op de vorming van een Waalse regering is uitgemond in een dovemansgesprek. De communistische partij heeft het steevast over een communicatiestrategie van de PS, terwijl de Franstalige socialisten uithalen naar een extreemlinkse partij die haar verantwoordelijkheid niet wil nemen.

"We willen een breuk met het verleden. Het is niet goed begonnen", vatte PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw het samen, na afloop van de vergadering om 19.30 uur. "De discussie draaide rond drie heel algemene thema's, zonder dat de PS echt iets in vraag stelde." Hij kondigde aan dat zijn partij intern de koppen bijeen zal steken, "maar ik denk niet dat men te veel op PVDA moet rekenen om bij te dragen" aan een meerderheid.

We hebben vandaag geprobeerd over de toekomst te praten, terwijl PVDA het constant over het verleden heeft

Elio Di Rupo

Normaal gezien ontmoeten de twee partijen elkaar opnieuw donderdag. "We hebben voorgesteld elkaar donderdag in Namen opnieuw te spreken. We behouden die uitnodiging", ondanks de houding van PVDA, verzekerde PS-voorzitter Elio Di Rupo. "We hebben vandaag geprobeerd over de toekomst te praten, terwijl PVDA het constant over het verleden heeft. We hebben onderhandeld en er zijn verschilpunten, maar we zijn allemaal hier om oplossingen te vinden", op voorwaarde dat "PVDA bereid is zijn verantwoordelijkheid te nemen".
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Je zou kunnen verwachten dat partijen die allebei fenomenaal sociaal zijn zich snel kunnen vinden in een regeerakkoord. Een pensioen van 1.500€ en op 65, een 32 renweek met behoud van loon. Waar wachten ze op?

 • Jan Govaert

  Hedebouw lacht altijd. Vele jaren geleden las ik een verhaal van een westers diplomaat die lang in communistisch Rusland had gewerkt. Men vroeg hem later wat hem het meest was bijgebleven van dit land. Hij zei dat het hem was opgevallen dat de mensen er nooit lachten.

 • werner Van der Kelen

  Met de PS valt niet samen te werken

 • Willem Van Onsem

  Ik dacht dat men daar zo'n voorstander was van diverse meningen, tolerantie, samenwerken, etc.

 • Leonarda Van Opbroecke

  PVDA is, of was tenminste, tegen de hoge lonen van politici, uittredingsvergoedingen, afslanking van parlementairen, enz. Kortom zelfverrijking op kosten van de bevolking. Willen ze PVDA er echt bij? Denk dat de gesprekken enkel schone schijn zijn voor de kiezer. Zeker met met PS in zee gaan? Ze zijn de grootste zakkenvullers in Wallonië.