Ontmoet Cieltje Van Achter: verkozen in Brussels parlement met 503 stemmen

PHOTO_NEWS
De FOD Binnenlandse Zaken heeft definitieve cijfers en voorkeurstemmen bekendgemaakt na de vertraging van de uitslagen uit Brussel. Uit de uitslagen blijkt opnieuw dat Vlaamse kandidaten voor het Brussels parlement wel erg weinig stemmen nodig hebben om verkozen te geraken. Een N-VA-kandidate deed het met 503 stemmen.

In het Brussels parlement krijgen de Vlamingen zoals altijd een gegarandeerde vertegenwoordiging van 17 van de 89 zetels. Van de 17 gaan er 5 naar Open Vld. Groen, sp.a en N-VA krijgen elk 3 verkozenen, CD&V 2 en Vlaams Belang mag nog maar 1 afgevaardigde naar Brussel sturen. Door de gegarandeerde vertegenwoordiging moeten Vlaamse Brusselaars veel minder stemmen halen om verkozen te geraken. Stemmenkampioen langs Vlaamse kant is Guy Vanhengel (7.375 stemmen), de verkozene met het minste aantal voorkeurstemmen is de N-VA-kandidaat Cieltje Van Achter met 503 stemmen. Bij de sp.a haalde lijsttrekker en uittredend minister Pascal Smet minder stemmen dan derde op de lijst Fouad Ahidar (2.697 tegenover 2.813).

Vlaams parlement

Cieltje Van Achter, verkozen met 503 stemmen.
kos Cieltje Van Achter, verkozen met 503 stemmen.

Nu de resultaten uit Brussel definitief zijn, zijn ook de Brusselse verkozenen voor het Vlaams Parlement definitief bekend. 6 van de 124 Vlaamse parlementsleden komen uit Brussel. Open Vld mag twee Brusselaars afvaardigen, CD&V, sp.a,, N-VA en Groen krijgen elk één Brussels zitje in het Vlaams Parlement. Bert Anciaux, tweede op de sp.a-lijst, raakt niet verkozen. Anciaux was sinds 1995 onafgebroken minister of parlementslid.

De verkozenen zijn: Ann Brusseel (Open Vld), Lionel Bajart (Open Vld), Elke Van Den Brandt (Groen), Yamila Idrissi (sp.a), Bianca Debaets (CD&V) en Karl Vanlouwe (N-VA).

Minister-president verre van populairste
Opvallend langs Franstalige kant is dat de Brusselse minister-president, Rudi Vervoort (PS), maar de vijfde populairste politicus is. Hij moet zijn voorganger Charles Picque ook in stemmenaantal laten voorgaan, net zoals cdH-kandidate Joëlle Milquet, MR-lijsttrekker Vincent Dewolf, en de populairste Brusselaar, Didier Gosuin van het FDF (22.906 stemmen).

Bert Anciaux (sp.a) is niet herkozen.
BELGA Bert Anciaux (sp.a) is niet herkozen.