Ontmijningsdienst DOVO kampt met personeelstekort

Illustratiebeeld
Politie Dendermonde Illustratiebeeld
Zo’n acht tot negen interventies per dag voert DOVO uit, maar dat zouden er wel eens minder kunnen worden. De ontmijningsdienst van het leger kampt met een personeelstekort. Dat betekent dat DOVO prioriteiten moet stellen bij zijn interventies. Voor dringende situaties worden geen compromissen gemaakt, benadrukt luitenant-kolonel Gunther Haustrate. “Onze opdracht is altijd de bevolking te beschermen.”

Hun opdrachten zijn divers. DOVO voert acht tot negen interventies uit per dag, goed voor 200 tot 250 ton munitie per jaar. Dat kan gaan van het ophalen van een pakket tot het onschadelijk maken van een vlieguigbom. Vorig jaar kregen ze 152 oproepen rond verdachte pakketten. Dit jaar moest DOVO al negen keer uitrukken voor een plofkraak, waarbij effectief een pakket tot ontploffing wordt gebracht.

Maar de dienst kampt met een personeelsdeficit. DOVO telt 182 professionele ontmijners, terwijl dat er op papier eigenlijk 209 zouden moeten zijn. Dat heeft voor een stuk te maken met de opleiding. Het duurt twee jaar voor iemand de basiscapaciteiten beheerst. Daarna is nog eens vijf jaar ervaring op het terrein nodig alvorens de militair alles onder de knie heeft “om de juiste beslissingen op het terrein te nemen”, legt Haustrate uit.

De hoofdtaak van DOVO is altijd de bescherming van de bevolking. “Wij kunnen altijd tussenkomen, maar we moeten wel prioriteiten stellen”, aldus Haustrate. “Bij dringend gevaar maken we geen compromissen.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Denys

  @johanneke II: in de westhoek hebben we soms 20 aanvragen of meer mee om munitie op te halen. Niks opgefokt

 • Theo Van Hoof

  Johanneke, dat gaat niet alleen over bommeldingen. In de westhoek en ook elders worden er nog jaarlijks honderden obussen gevonden. 2 jaar geleden zag ik nog een vliegtuigbom boven halen in Fumal. Het ganse leger kampt met tekorten. Met dank aan onze beleidsmensen.

 • johanneke li

  8 tot 9 interventies maar er zijn amper bommeldingen? lijkt me opgefokte cijfers...

 • Kees Vink

  Weer een dienst die beweerd onderbemand te zijn. Wie zal de volgende zijn. Strak gaan onze politici ook nog beweren dat ze met te weinig zijn haha.

 • Eddy Bryon

  Belgie kampt overal met personeelstekort , uitgekomen in al de regeringen , daar is er volk zat !!!