Ontmanteling vliegtuigbom Melle vlot verlopen

De ontmanteling door DOVO van een vliegtuigbom, die donderdag ontdekt werd op de site van een nieuwe werkplaats van de NMBS in Melle, is vanmorgen zonder problemen uitgevoerd. Het gemeentelijk nood- en interventieplan wordt opgeheven en de zowat 1.000 geëvacueerde bewoners kunnen terug naar huis, zegt waarnemend burgemeester Frank De Vis.

De bom uit de Eerste Wereldoorlog werd donderdag ontdekt bij werkzaamheden aan de Nonnenwegel in Melle. De NMBS laat er bodemonderzoek uitvoeren in het kader van de werken voor een nieuwe polyvalente werkplaats, omdat de site tijdens de wereldoorlogen veelvuldig gebombardeerd is. De ontmijningsdienst van het leger DOVO besliste om het springtuig zaterdagmorgen onschadelijk te maken.

De ontmanteling ging gepaard met een ontruiming van een tiental straten in de omgeving. De bewoners binnen een straal van 480 meter werden vanmorgen geëvacueerd. "Binnen die rode zone gaat het om een duizendtal bewoners", zegt waarnemend burgemeester De Vis. "Alles is vlot verlopen. De meeste mensen konden bij familie of vrienden terecht. Een zestigtal personen, waaronder 10 kinderen, wordt momenteel opgevangen in de gemeenteschool (aan de Brusselsesteenweg in Melle, nvdr)." Omwonenden op een afstand tussen de 480 en 730 meter van het springtuig moeten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

"Alles is goed verlopen en alle maatregelen worden momenteel opgeheven. Het gemeentelijk nood- en interventieplan wordt afgeblazen en de opgevangen bewoners worden op de hoogte gebracht", zegt waarnemend burgemeester Frank De Vis. De ontmanteling duurde ongeveer een uur, en geen vier uur zoals bepaalde bronnen hadden gemeld. Het spoorverkeer tussen het station Gent-Sint-Pieters en het station Schellebelle kan opnieuw normaal verlopen en de Brusselsesteenweg (N9) is vrijgemaakt.

De werken aan de polyvalente werkplaats van de NMBS zouden geen vertraging oplopen. Vanaf eind 2016 vervangt de nieuwe site de verouderde werkplaatsen van Merelbeke en Gentbrugge.

Hinder op spoor
Het spoorverkeer werd stilgelegd en de N9 (Brusselsesteenweg) werd afgesloten tijdens de neutralisatie", zegt De Vis. Het verkeer op de Brusselsesteenweg werd omgeleid via de Merelbekestraat, de Gontrode Heirweg en de Geraardsbergsesteenweg.

Het treinverkeer werd rond 10.20 uur stilgelegd tussen het station Gent-Sint-Pieters en het station Schellebelle. De NMBS verwacht hinder op de verbindingen Brugge - Gent - Aalst - Brussel-Nationaal-Luchthaven en Kortrijk - Gent - Mechelen tussen 10 uur en 12 uur.

Engelse vliegtuigbom
Het ging om een Engelse vliegtuigbom van 125 kilo, die 50 kilo springstof bevat. In de omgeving werden al eerder grotere niet-ontplofte bommen aangetroffen. "De bewoners van Melle schrikken er niet meer van. Het is geweten dat er veel oorlogstuig achtergebleven is en de mensen houden er rekening mee. Dat maakt het voor ons ook makkelijker om een evacuatie uit te leggen", zegt de waarnemend burgemeester.

In 2010 werd een vliegtuigbom van 250 kilo en 110 kilo springstof ontdekt op de grens van Melle en Gentbrugge. Toen moesten 950 woningen ontruimd worden. In 2013 werden op kerstavond alle inwoners binnen een straal van 300 meter rond de Peter Benoitlaan in Gentbrugge geëvacueerd voor de ontmanteling van een vliegtuigbom van 200 kilo.

jvk
jvkReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels