Onthaalouders geven er massaal de brui aan

Thinkstock
Vlaanderen telt steeds meer plaatsen in de kinderopvang, maar het aantal onthaalouders daalt. Er zijn nu 500 onthaalouders minder dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van Kind en Gezin, schrijft De Tijd vandaag.

Sinds de invoering in 2014 van het nieuwe decreet over de kinderopvang is het aantal plaatsen gestegen tot 93.077 plaatsen in 2016. Volgens De Tijd haalt Vlaanderen zo zijn doelstelling om kinderopvang aan te bieden voor de helft van de kinderen.

Afname
Het aantal locaties waar kinderopvang wordt aangeboden, daalde in diezelfde periode. Dat komt volgens De Tijd vooral door de afname van het aantal onthaalouders. Terwijl er in 2014 nog 5.718 waren, bleven daar in 2016 nog maar 5.218 van over. Het gaat om opvang voor maximum acht kinderen. Tussen 2011 en 2014 waren al meer dan 3.000 onthaalouders gestopt.

Professionalisering
Het decreet over de kinderopvang van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), dat op 1 april 2014 in werking trad, kon het tij dus niet keren. Via de nieuwe wetgeving wou Vandeurzen de sector professionaliseren. Zo moeten alle opvanginitiatieven voortaan een vergunning hebben en worden de voorwaarden en de financiering van de verschillende vormen van opvang gelijkgeschakeld.

Betere omkadering
De Landelijke Kinderopvang pleit ervoor om onthaalouders een betere omkadering en een regelgeving op maat te geven. Zo kan de trend van het dalende aantal onthaalouders worden tegengegaan, stelt de kinderopvangorganisatie.

De Landelijke Kinderopvang, de grootste organisatie van kinderopvang, zegt ook al enige tijd met die trend geconfronteerd te worden. "Over een periode van tien jaar gaat het bij ons om een daling met 17 procent", zegt Mia Houthuys. Volgens haar is die tendens een gevolg van de registratie- en vergunningsregels, die niet altijd op maat van de onthaalhouders zijn gemaakt. "Die regels zijn geïnspireerd op die van de kinderopvang, maar dat past niet altijd bij de kleinschalige opvang die de onthaalouders aanbieden."

Daarnaast pleit de organisatie ook voor betere omkadering. "Zorg er bijvoorbeeld voor dat er vaker mensen bij de onthaalmoeders aan huis kunnen gaan om ondersteuning te bieden bij eventuele problemen", zo klinkt het. "Dat zal wellicht meer geld kosten. Maar dat is een kwestie van een keuze te maken bij de besteding van de middelen voor kinderopvang."