Ontgoochelde vakbonden na overleg met de regering: “Geen garanties dat naakte ontslagen bij Proximus vermeden zullen worden”

Directie hoopt dat aangekondigde acties in sereniteit verlopen

De vakbonden op weg naar hun ontmoeting met premier Charles Michel.
BELGA De vakbonden op weg naar hun ontmoeting met premier Charles Michel.
De vakbonden van Proximus hebben deze namiddag ontgoocheld gereageerd na afloop van hun ontmoeting met premier Charles Michel, minister van Werk Kris Peeters en minister van Telecom Philippe De Backer. “Er is geen engagement van de regering om als meerderheidsaandeelhouder te wegen op het beleid bij Proximus. We hebben geen garanties gekregen dat naakte ontslagen vermeden zullen worden”, zei vakbondsman Bart Neyens van ACOD. Bij de christelijke vakbond klinkt eenzelfde geluid.

Proximus maakte vorige week een herstructureringsplan bekend waarbij 1.900 banen op de tocht staan, maar ook 1.250 nieuwe aanwervingen voorzien zijn.

“De premier zet woorden niet om in daden”, zegt Neyens. “De regering wil wel profiteren van Proximus, maar iets doen voor de werknemers zit er niet in. Op basis van wat er tot nu toe gezegd is, denk ik niet dat we kunnen gaan onderhandelen”, aldus Neyens, die wel benadrukt zo snel mogelijk inzage te willen krijgen in het transformatieplan dat Proximus wil doorvoeren. Ook ACV-Transcom hoopt zo snel mogelijk inzage te krijgen. “De inhoud is nog veel te vaag”, vindt vakbondsman Ben Coremans. 

“Sociaal overleg moet nu alle kansen krijgen”

Minister Peeters zei deze namiddag dat de regering “duidelijke taal” gesproken heeft. “De premier heeft vorige week gezegd dat het plan moet worden bijgestuurd en dat naakte ontslagen voor ons problematisch zijn. Dat is een duidelijk signaal naar de directie. Wij gaan ervan uit dat de dialoog tussen directie en vakbonden zal leiden tot een aanpassing van het plan. Het sociaal overleg moet nu alle kansen krijgen.”

Minister van Telecom Philippe De Backer en minister van Werk Kris Peeters.
BELGA Minister van Telecom Philippe De Backer en minister van Werk Kris Peeters.

De vakbonden hebben de werknemers van Proximus opgeroepen om morgen naar het hoofdkantoor van het bedrijf in Brussel te komen. Met een staking willen ze een signaal geven. “Om te tonen dat de werknemers niet tevreden zijn met de gang van zaken.”

Directie zegt onzekerheid werknemers te begrijpen

De directie zegt in een reactie dat ze de onzekerheid van de werknemers begrijpt. Ze hoopt “dat de aangekondigde acties in alle sereniteit zullen verlopen”. Ze zal ook proberen “de gevolgen voor de klanten te beperken”.

Proximus benadrukt verder dat ze de transformatie van het bedrijf “op een verantwoordelijke en respectvolle manier” wil realiseren, “in lijn met de traditie van sociale dialoog binnen het bedrijf”. “We willen nu samen met de sociale partners vooruitgaan om samen oplossingen uit te werken en zo de periode van onzekerheid te beperken”, klinkt het nog.

De sociale partners kregen al een uitnodiging om het overleg op te starten.

Photo News

Het pleidooi van minister De Backer gisteren in ‘De Zevende Dag’ om het belang van de overheid in Proximus af te bouwen, was zijn persoonlijk standpunt en niet dat van de regering, benadrukten de bonden nog na afloop van het overleg. Dat gaf De Backer zelf ook aan. “Dergelijke zaken zullen niet gemengd worden in de discussie rond het transformatieplan. Het betreft een persoonlijk standpunt dat debat zal opleveren, maar niet aan de orde van de dag is”, aldus nog de vakbonden.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Benasque

  @Peeters Freddy ik ben het met je eens. Helaas is Proximus niet de enige die sportploegen sponsort. Concurrent Telenet is koning van het veld op Sponsorship Awards. Onze internetkosten zal hoog blijven :-(

 • Ruud Roeders

  snap niet dat ze nog klanten hebben, dus zo raar is dit niet .

 • Ronny Biesen

  Simpel, de regering kan nog niet eens een land besturen, laat staan een bedrijf. Ik weet niet waarom men naar Michel trekt. Zijn woorden en ook die van andere ministers zijn leeg en nietszeggend.

 • Peeters Freddy

  Vakbonden zijn nooit content daarom dat er zoveel bedrijven vertrokken zijn. Beter zou zijn dat Proximus stopt met sportploegen te sponsoren en dat gfld in vermindering brengen van hun klanten.

 • Nancy Verhoeven

  Aanwerven van ICT'ers in Mumbai in India die het werk van ginds gaan doen, bij Telenet is dat al.