Ontbossing in Brazilië: Greenpeace onderzoekt impact van Belgische veeteelt

Archiefbeeld, Cerrado.
AFP Archiefbeeld, Cerrado.
De Belgische, en meer bepaald de Vlaamse vlees- en zuivelproductie, heeft een groeiende globale impact. Dat blijkt uit een recent rapport van Greenpeace. Vooral varkens en kippen in Vlaanderen krijgen soja uit Zuid-Amerika te eten, met schadelijke gevolgen voor het klimaat en unieke ecosystemen zoals de Braziliaanse Cerrado, die momenteel net als het Amazonewoud met hevige branden kampt, zo meldt de milieuorganisatie.

Sinds het begin van dit jaar zijn 84.957 branden gedetecteerd in Brazilië, waarvan 44.058 in het Amazonewoud en 26.061 in de Cerrado, een savannegebied dat grenst aan de Amazone en ook cruciaal is voor de biodiversiteit en het klimaat. "Ontbossing voor sojateelt is een van de voornaamste redenen van de branden die de Cerrado nu teisteren. Die soja is onder meer bestemd voor de Belgische veeteelt", stelt Greenpeace.

Op basis van een recent Greenpeace-rapport "Mordue de Viande" heeft Greenpeace België de impact onderzocht van onze veeteelt en in het bijzonder van de Vlaamse veeteelt die voor haar voeder sterk afhankelijk is van geïmporteerde soja. "Voor de productie van 1 kilogram Belgisch varkensvlees is ongeveer 860 gram sojaschroot nodig; 670 gram voor 1 kilogram kippenvlees, 443 gram voor 1 kilogram rundvlees en 610 gram voor 1 kilogram eieren", klinkt het.

Het landbouwareaal dat nodig is om aan de vraag naar Belgische soja te voldoen, is aanzienlijk toegenomen, van 1,5 miljoen hectare tot 2,7 miljoen hectare tussen 2013 en 2017. Dat is 90 procent van de totale oppervlakte van België (ongeveer 3 miljoen hectare).

Verbod

"Kunnen we nog wel spreken over 'vlees van bij ons'?", zo vraagt Sébastien Snoeck, expert duurzame landbouw en veeteelt bij Greenpeace België, zich af. "Het overgrote deel van onze veestapel krijgt soja te eten die uit Zuid-Amerika wordt aangesleept. Dat hangt samen met de toenemende concentratie van kippen en varkens in megastallen aan de ene kant, en het gebrek aan steun voor familiebedrijven die het milieu respecteren aan de andere kant".

Greenpeace vraagt de Belgische overheid om zo snel mogelijk een eind te maken aan deze geïmporteerde ontbossing. Op Europees niveau ijvert Greenpeace voor een wettelijk kader om de invoer van aan ontbossing gelinkte producten te verbieden.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Inderdaad Pieter rogiers ze zijn hypocriet, het aandeel soja in veganistische voeding is enorm samen met palmolie.

 • PIETER ROGIERS

  NOGMAALS: soyabonen worden geteeld voor hun soyaolie. Soyaolie is na palmolie de meest gebruiktevolie in humane voeding, cosmeyica en biobrandstoffen. Na de persing blijft soyaschroot over als restproduct, en dit wordt verwerkt in veevoeders. Alles wordt verdraait om toch maar de veesector als grote schuldige te kunnen aanwijzen.

 • Marco Maerten

  Dus Raf,als ik uw redenering volg..verblijven die runderen gewoon in een bebost gebied..ze hebben volgens u dus geen weiland nodig,ze hebben ook geen graan mais,graan nodig waarvoor talloze bomen worden geveld.

 • Nicole Vogelaere

  Wanneer gaat men het eens aannemen dat dit realiteit is? In alle levensmiddelen zit soja verwerkt, geen uitzonderingen iedereen eet het dagelijks in de vorm van soja lecithine. Geen nut om de vegetariërs of veganist te verwijten. Die kiest eerder eiwitrijke peulen en noten, soja vleesvervanger staat minder op het menu en zowel is 100 gram per dag voldoende. Doe beter eerst onderzoek dan steeds naar dezelfde doelgroep gal te spuwen. We moeten ook leven maar hebben wel een kleinere voetafdruk

 • joannes Roderigas

  is dit niet om te lachen, Greenpeace onderzoekt de impact van de veeteelt in België een van de kleinste landen ter wereld, maar wat gebeurt er in die grotere dan? tuurlijk daar kunnen ze hun mond niet openen of ze worden opgepakt.