Ons land krijgt op 8 maart eerste nationale vrouwenstaking

Vorig jaar legden vrouwen in Gent al het werk op 8 maart om te protesteren tegen de loonkloof.
Wannes Nimmegeers Vorig jaar legden vrouwen in Gent al het werk op 8 maart om te protesteren tegen de loonkloof.
Op 8 maart, de internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, zal in Brussel voor het eerste een nationale vrouwenstaking gehouden worden. Het Collecti.e.f 8 Maars zet haar schouders onder de nationale actie. De grootste Franstalige vakbond CNE zal een stakingsaanzegging indienen voor de staking.

Met de stakingsactie willen de vrouwen tonen dat "als de vrouwen stoppen, stopt de wereld met draaien", klinkt het bij de feministen van Collecti.e.f 8 Maars. In 2018 leidde een soortgelijke staking in Spanje ertoe dat vijf miljoen vrouwen het land plat legden.

In België hopen de organisatrices dat alle vrouwen, en iedereen wie zich vrouw voelt, in alle verschillende landsdelen van België voor een nationale stakingsactie. Op 8 maart zullen zij niet werken, geen huishouden doen, niet studeren en geen zorg meer verlenen. Zo tonen ze dat hun plaats in de maatschappij essentieel is, ondanks hun strijd voor gelijkheid. 

De focus ligt op een grote samenkomst in Brussel, maar ook lokale initiatieven worden aangemoedigd en er zullen in de weken vooraf ook heel wat sensibilisatieacties georganiseerd worden.

Dit weekend, op 26 en 27 januari, komen een honderdtal vrouwen samen om de staking en hun eisen voor te bereiden tijdens werkateliers, debatten en thematische vergaderingen. De eisen raken uiteenlopende thema's aan van werkomstandigheden tot onderwijs, emotionele steun, racisme, maar ook bescherming tegen vrouwengeweld. 

"Er zullen veel eisen tussen zitten die nog niet in partijprogramma's hebben gestaan", verzekeren de organisatrices.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Brouckaert

  Is er nog een dag dat er in Brussel geen betogingen zijn? Dit zegt genoeg over het klimaat in de land.

 • victor vandesande

  ach ja waarom zouden zij ook eens niet mogen staken , dat kan er nog bij.

 • Roland Verhoeven

  Kan IEMAND nu eindelijk eens echte data aantonen? Niet de gebruikelijke "alle mannen tegen alle vrouwen" neen neen, vrouwen manager in sector A tegen mannen manager in sector A etc etc. Je zal zien dat die loonkloof ineens wel héél erg onbestaande is geworden. Wat trouwens verschillende denktanks al hebben aangetoond!!

 • Patrick De pauw

  Man man Mvr De Laet wij moeten daarvoor geen dag maken van de man hoor en jullie vrouwen zijn altijd aan het klagen zolang uwe vent je maar onderhoud hè?

 • Patrick De pauw

  Gelijk loon maar dan niet het zware werk want zij zijn vrouw zie maar indien een platte band?zij kunnen het wiel niet loskrijgen dus?