Onrustwekkende verdwijning ex-topmodel Waris Dirie

Het voormalige Somalische topmodel Waris Dirie (43), nu activiste en VN-gezant, is in Brussel op mysterieuze wijze verdwenen. De schrijfster staat bekend voor haar internationale strijd tegen de besnijdenis van vrouwen. Ze zou gisteravond in Brussel een gesprek hebben met een Europees parlementslid, maar kwam nooit opdagen. De politie spreekt van een onrustwekkende verdwijning en lanceerde vandaag al een opsporingsbericht.

Wereldfaam
Waris Dirie kreeg wereldfaam door zich openlijk uit te laten over de besnijdenis die ze op 5-jarige leeftijd moest ondergaan. Sinds 1996 zet ze zich actief in tegen vrouwenbesnijdenis, waarover ze in 1998 de autobiografie 'Mijn woestijn' schreef.

Vrouwendag
Dirie was in Brussel om een lezing te geven in het kader van Internationale Vrouwendag. Volgens de politie stapte ze woensdagnacht, tussen 3 en 4 uur, in een taxi aan de verkeerslichten op de Adolphe Maxlaan, vlakbij het hotel Plaza in Brussel. Kort voordien had ze een ruzie in het hotel gehad over een kamer. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Ze had nochtans nog enkele afspraken gepland voor de volgende dagen.

Wie was taxichauffeur?
De speurders willen nu graag weten wie de taxichauffeur is die Dirie oppikte. Hij reed met een donkerkleurige monovolume, die leek op een Citroën type Picasso. De politie doet ook een oproep naar mogelijke getuigen.

Tegen vrouwenbesnijdenis
De 43-jarige Waris Dirie is vooral bekend als een van de zeldzame zwarte topmodellen. Nadat ze met haar modellencarrière kapte in 1997, ging ze schrijven, onder meer over haar jeugd in Somalië. Ze strijdt nu vooral tegen de besnijdenis van vrouwen, iets wat ze zelf ooit meemaakte.

Aangevallen door stalker
Waris Dirie was in maart 2004 nog het slachtoffer van een aanval door een Portugees die haar al maanden stalkte. De 26-jarige man was ervan overtuigd dat Dirie verliefd op hem was en volgde haar duizenden kilometers lang door heel Europa.

Dodelijke afloop in Parijs
Haar verdwijning doet denken aan een gelijkaardige zaak begin februari in Parijs. Een ander Afrikaans ex-topmodel dat strijdt tegen besnijdenis, Katoucha Niane, werd dood teruggevonden in de Seine. Ze was verdronken, maar haar lichaam vertoonde geen sporen van geweld.

Persoonsomschrijving
Waris Dirie Jones is tussen de 1,78 en 1,80 meter groot en heel slank gebouwd. Ze heeft donkere ogen, kort zwart haar en een donkerbruine huidskleur. Op het ogenblik van haar verdwijning droeg ze een bruin-beige broek, een zwart-witte poncho en een klein violetkleurig hoedje. Ze spreekt Engels en Duits.

Wie de vrouw gezien heeft of weet waar ze verblijft, neemt best contact op met de politie. Alle tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119 of via opsporingen@politie.be. (belga/lb)

Waris Dirie strijdt tegen de besnijdenis van vrouwen.
Waris Dirie strijdt tegen de besnijdenis van vrouwen.