Online verkoop van e-sigaret blijft verboden in ons land

thinkstock
Het blijft in België verboden om e-sigaretten te verkopen op het internet. De Raad van State is niet ingegaan op de vraag van twee verdelers van elektronische sigaretten om die wetgeving ongedaan te maken. De sector is daarover gefrustreerd, want Belgen kunnen wel bij buitenlandse onlinewinkels materiaal aankopen.

De dampwinkels hadden verschillende bezwaren tegen de strenge wetgeving rond de e-sigaret. De overheid vreest dat de elektronische sigaret jongeren aan het roken zal zetten, en heeft daarom onder meer de onlineverkoop verboden. De sector meent echter dat de elektronische sigaret net een gezonder alternatief is voor rokers, en meent die redenering te kunnen staven met wetenschappelijk onderzoek. 

Aroma's mogen wel

De Raad van State volgde echter over de hele lijn de overheid. "De doelstelling van de regelgever, het bemoeilijken van het verkrijgen door minderjarigen van de e-sigaret, is, in het licht van de volksgezondheid en het voorzorgsbeginsel, legitiem", luidt het in het arrest. Het blijft dus verboden voor Belgische dampwinkels om de e-sigaret online te verkopen. Aroma's voor de sigaretten mogen onder bepaalde voorwaarden wel online worden verkocht. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  .Als het toch zo slecht is waarom verbieden ze dan de verkoop van sigaretten en tabak niet , dat brengt op zeker voor hun zakken ,net als alcohol.

 • Davy Van Quickenborne

  Eerst moeten zo nog een taks uitwerken, daarna wordt de online verkoop weer toegestaan.

 • piet devlieger

  Ach, hoe belachelijk. In dertig seconden koop je zoiets in Nederland - en daar gaat dan ook de winst naartoe. Het is niet omdat het in België verboden is dat de mensen niets gaan bestellen. We zijn wel in de 21e eeuw, hé mensen. Belguimpje, de mediocriteit ten top.

 • jos beverke

  Laat de mensen roken maar doe ze een document ondertekenen dat latere medische kosten of ingrepen te wijten aan roken door hen zelf zullen moeten betaald worden!

 • frank Deville

  De overheid heeft veel liever dat men echte sigaretten rookt, daar zit een massa tax op..