Online meldpunt voor "hangmatwerklozen" moet helpen om ongemotiveerde sollicitanten op te sporen

Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.
VDAB Limburg  en Voka - Kamer van Koophandel Limburg slaan de handen in elkaar om sollicitaties van "hangmatwerklozen", werklozen die moeten solliciteren maar geen job willen, tegen te gaan. Werkgevers kunnen via het meldpunt aangeven hoe de sollicitant zich tijdens een sollicitatiegesprek heeft gedragen. 

Met het online meldpunt kunnen werkgevers kandidaten signaleren die niet met de juiste motivatie solliciteren. Zo kan VDAB dergelijke sollicitanten identificeren en verder begeleiden. "We krijgen input over de aard van het negatieve sollicitatiegedrag, terwijl we voordien vaak niet wisten waar het spaak liep. Op basis van deze specifieke feedback kunnen we nu ofwel sanctionerende, ofwel extra begeleidende maatregelen nemen", zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. "Wanneer een werkgever gebruikmaakt van dit meldpunt, toont dit overigens aan dat hij of zij zich constructief opstelt."

"Tijdverlies voor beide partijen"

Voka hekelde eerder al het gebrek aan controle op zogenaamde "hangmatwerklozen" die geen job willen, maar wel op de verplichte sollicitatiegesprekken opduiken. "Het resultaat is tijdverlies voor beide partijen. De 'werkzoekende' wil enkel een aanwezigheidsattest, de werkgever een gemotiveerde werkkracht", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

De samenwerking is uniek in Vlaanderen, maar de organisaties hopen dat de andere provincies snel zullen volgen. 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick morel

  Moeilijk, sommigen kwamen effectief langs voor een briefje en zeiden dat ook. Anderen brachten de kinderen van de buren mee naar een gesprek. Wat voor zin heeft het iemand aan te nemen die tegen zijn zin komt en die de dag dat alles in orde is om te mogen doppen alles doet om buiten gegooid te worden.

 • Yannik Samoy

  En in dat sollicitatiegesprek legde de man mij nederlandstalige mails en brieven van klanten voor waarvan hij de toedracht niet begreep. Ik heb ze voor hem vertaald en eveneens beantwoord. In feite ben ik er 2 uren zijn werk komen doen.

 • JAN krommentak

  moet men op een gewone dag door de turnhoutse baan lopen in Borgerhout alle cafe's van vreemde origine zitten stampvol en loopt men op vrijdag door de straten is het alsof niemand daar werkt want dan gaat iedereen naar de moskee !

 • Yannik Samoy

  Enkele jaren terug werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De franstalige man sprak gebrekkig nederlands. Ik verdenk hem ervan nu en dan sollicitanten uit te nodigen om zijn nederlands wat bij te schaven. Ik heb er 2 uren met hem nederlands gepraat.

 • johan vankeirs

  Ik hoop dat ze op de ECHTE hangmatwerklozen jagen die in veel gevallen nog geen slag gewerkt hebben en goed geprofiteerd hebben van de sociale kassen.