Onkelinx: "Bereiden einde van het land al voor"

UNKNOWN
Tijdens de onderhandelingen voor een staatshervorming zaterdag kwam het tot een clash tussen Laurette Onkelinx, onderhandelaarster voor de PS, en N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, meldt La Libre Belgique.

"Onder de ogen van de andere partijvoorzitters, bijeengekomen om de balans op te maken na de koninklijke raadplegingen, stonden Onkelinx en De Wever fel ten opzichte van elkaar omtrent het lot van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Geïrriteerd door de visie van N-VA, liet Onkelinx zich ontvallen geen positieve uitweg meer te zien voor de onderhandelingen en voor het land:
 
- "Maar hier praat ik voor Laurette!", ging ze tekeer ....
- "Dan, moet je snel het einde van ons land voorbereiden!", beantwoordde Bart De Wever.
- "Maakt u zich geen zorgen, wij zijn dat al aan het voorbereiden. En Brussel is niet te koop", pareerde Onkelinx terug.
 
Personenbelasting
Hoewel N-VA zich engageerde ten op zichte van preformateur Di Rupo om geen aanspraak te maken op de regionalisering van de personenbelasting, leken de Vlaams-Nationalisten zondag toch terug komen op deze toezegging. Ze geloven immers dat de overdacht van bevoegdheden tot nu toe onderhandeld onvoldoende zijn.
 
Tijdens een rondvraag gewijd aan de herziening van de financieringswet lanceerde Philippe Muyters (N-VA) het idee om de regionalisering van de personenbelasting nieuw leven in te blazen. "Voor ons zou het goed zijn om over te gaan van een subsidiesysteem naar een duidelijk en transparant systeem dat aan de gefedereerde entiteiten toelaat om belastingen te innen", zei hij. Dat sluit volgens Muyters niet uit dat er een zekere vorm van solidariteit blijft tussen de gefedereerde entiteiten. (belga/sps)