Onkelinx: "22 maart ligt absoluut niet achter ons. Individuele fouten zijn aan het licht gekomen"

Photo News
De werkzaamheden in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart hebben het mogelijk gemaakt "individuele fouten, van mensen die overigens een belangrijke rol spelen in het voorkomen van andere aanslagen" aan te tonen. Dat zegt PS-fractieleidster Laurette Onkelinx, een jaar na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation, op La Première.

"Het veiligheidsnet was niet strak genoeg. We moeten ons veiligheidssysteem herzien". "22 maart ligt absoluut nog niet achter ons", aldus Onkelinx. "De angst is gekomen. Die verklaart dat we op een aantal vlakken op onszelf zijn teruggeplooid, maar wettigt dat niet altijd".

De aanslagen hebben "ziekmakende uitlatingen op de sociale netwerken" losgeweekt. "Racisme is onaanvaardbaar. Het leidt tot gewelddadige personen en terroristen, dat spreekt voor zich", zegt de PS-topvrouw. "We moeten persoonlijk investeren in het samen leven, want polarisering en discriminatie maken het werk van recruteerders gemakkelijker". Ze vindt ook dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) beide in de hand werkt.

Onkelinx spreekt zich ook uit over het werk van de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Ze is daarbij streng voor de inlichtingendiensten. "Op het niveau van de inlichtingenagentschappen, is een omvangrijke hervorming nodig, want ze hebben bijna niets gezien en dat is onaanvaardbaar. Maar ik weet dat de agentschappen aan het hervormen zijn. Ze beseffen het", aldus Onkelinx.