Ongeziene uitval Bourgeois na anonieme aanvallen in de pers: "Braaksel"

BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zijn buik duidelijk vol van de anonieme aanvallen onder zijn coalitiepartners en de weergave daarvan in de media. "Wie zijn de echte helden de anonieme roddelaars/vuilspuiters of de objectieve journalisten die met dit braaksel hun pagina's vullen?", schrijft Bourgeois op Twitter. Een scherpe publieke uitval en woordkeuze die we niet meteen gewend zijn van de N-VA-regeringsleider.

Donderdag nog deed Bourgeois zelf een oproep om de "toon te milderen". Meer commentaar wil het kabinet-Bourgeois ook niet kwijt over de tweet. "Ze behoeft geen verdere uitleg", klinkt het.

De gespannen sfeer onder de Vlaamse coalitiepartners lijkt wat te escaleren. Maar ondanks meningsverschillen tussen N-VA, CD&V en Open Vld over uiteenlopende thema's ontkende minister Geert Bourgeois gisteren nog dat zijn regering een 'kibbelkabinet' is. Volgens hem vinden de discussies vooral plaats buiten de regering, in het parlement.

Sociale woonwijk
Maar nadat eerder deze week CD&V-minister Joke Schauvliege af te rekenen kreeg met (deels anonieme) kritiek, was het vandaag de beurt aan N-VA-minister Liesbeth Homans. In De Tijd is er anonieme kritiek op de "arrogante" stijl van de viceminister-president van N-VA. "Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is", aldus 'een topper uit de meerderheid'. "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt."

Die anonieme aanval op Homans werd vandaag door verschillende bronnen binnen en buiten de regering afgekeurd. "Niet je afkomst maar je toekomst telt", liet Annemie Turtelboom, viceminister-president van Open Vld, optekenen. En CD&V-viceminister-president Hilde Crevits zei dat ze het volledig eens was met de tweet van sp.a-politica Freya Van den Bossche. Die tweette: "Sneer naar @LiesbethHomans in #DeTijd doet zeer. Sociale huurders wegzetten als mensen zonder manieren, dát zijn geen manieren. #neerkijken".

Minister-president Geert Bourgeois reageert nu met een ongewoon scherpe tweet. "Wie zijn de echte helden de anonieme roddelaars/vuilspuiters of de objectieve journalisten die met dit braaksel hun pagina's vullen?".

De tweet lokte meteen reacties uit, onder meer bij Freya Van den Bossche: "Wow. Was u het niet die kloeg over de toon van de laatste dagen? Of geldt dat écht alleen maar voor parlementsleden?", tweet ze in een reactie.

Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska kan de uitval van Bourgeois niet smaken: "Dit vind ik een MP onwaardig. En u pretendeert boven de mêlee te staan?", tweet hij aan Bourgeois.
    
Net vandaag deed ook N-VA-voorzitter Bart De Wever een oproep het gekibbel te stoppen. De Wever gaf op Radio 1 toe dat dat gekibbel "een pijnpunt" is. Volgens hem lukt de samenwerking binnen de regering wel goed. "Maar de sfeer tussen de partijen en de reacties van parlementsleden laat te wensen over. Dat is een pijnpunt. Je kan je mensen niet rustig houden als er voortdurend aanvallen komen. En dat komt van twee kanten. Het moet ophouden."