Ongevallen doen Antwerpse avondspits volledig in de soep lopen

"En we zijn vertrokken": avondspits al om half twaalf (!) begonnen, dit zijn de grootste knelpunten

BELGA
Het was voorspeld, en het is nu ook uitgekomen: de avondspits is op deze WK- en vakantievrijdag al bijzonder vroeg op gang gekomen. Al vanaf 11 uur begon de filebarometer stevig op te lopen, na een bijzonder rustige ochtendspits, zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Rond 17 uur was de drukte weer wat afgenomen, maar vooral rond Antwerpen gaat het moeizaam na enkele ongevallen. Ook in de richting van de kust is er veel verkeer. 

"Wat een zalig rustige vrijdagochtendspits! Maar is het misschien stilte voor de storm?", tweette Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum vanmorgen nog. En inderdaad.

Door het goeie weer, de start van het bouwverlof, het begin van de vakantie in Zuid-Nederland en uiteraard de WK-wedstrijd tegen Brazilië vanavond is de avondspits vandaag uitzonderlijk vroeg begonnen. Rond half twaalf al begon de filebarometer te stijgen, en daar kwamen in de namiddag nog heel wat kilometers bij. Volgens de gegevens van het Vlaamse Verkeerscentrum stond er rond 17 uur alles samen nog zowat 110 kilometer file op de hoofdwegen.

Moeilijkheden rond Antwerpen

Rond 12 uur stond er op de Vlaamse hoofdwegen al 80 kilometer file, die opliep naar meer dan 130 kilometer om 14.30 uur. Rond 13.45 uur kwam het op de E19 richting Antwerpen tot een ongeval ter hoogte van Kleine Bareel. Alle verkeer kan daar enkel via de pechstrook passeren. “Een enorme flessenhals”, klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. “Beter kan je daar uit de buurt nemen of vanaf Nederland de A12 richting Antwerpen nemen. Vanaf Brecht is het al zeker een uur aanschuiven.” Er zouden gewonden gevallen zijn bij het accident.

Het verkeer op de E19 moet over de pechstrook.
De Roeck Het verkeer op de E19 moet over de pechstrook.

Een kwartier later gebeurde er nog een ongeval richting Antwerpen. Op de E34 ter hoogte van Oelegem (Ranst) kwamen een vrachtwagen en drie personenwagens in botsing met elkaar in de staart van de file. Door de knal kwam de vrachtwagen in schaar over het wegdek te staan. Verkeer kan enkel via de linkerrijstrook passeren met enorme files tot gevolg. “Alle vier betrokken voertuigen moeten daar getakeld worden”, zegt Peter Bruyninckx. “Een prognose over hoe lang dat zal duren, kunnen we niet maken.”

Ook rond Brussel is het redelijk druk. En verder staan er accordeonfiles op de E40 in de richting van de kust en rond Gent. 

Op de E34 moet het verkeer over de linkerrijstrook.
De Roeck Op de E34 moet het verkeer over de linkerrijstrook.
Op de E34 moet het verkeer over de linkerrijstrook.
De Roeck Op de E34 moet het verkeer over de linkerrijstrook.

Bijzonder druk Europees verkeersweekend

Ook mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwde eerder deze week al voor een bijzonder druk weekend. Niet alleen op de Belgische wegen, maar ook op de Europese.  Dit zijn de grootste knelpunten volgens VAB:

Duitsland

In Duitsland vertrekt praktisch heel het noorden van het land op vakantie. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, moet hier rekening mee houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden. 

• A1 Osnabrück – Bremen – Hamburg (hier wordt ook gewerkt in beide richtingen bij Osnabrück)

• A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg (werken tussen Wüzrburg en Neurenberg tot 23 augustus)

• A5 Heidelberg – Karlsruhe – Basel (knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein)

• A7 Flensburg – Hamburg (knelpunt bij Hamburg)

• A7 Würzburg – Ulm – Füssen (knelpunten tussen Kempten en Füssen)

• A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

• A9 Neurenberg – München

• A61 Mönchengladbach – Koblenz

• A99 ringweg München

Frankrijk

Hoewel de zomervakantie hier ook begint en de eerste Fransen zich opmaken om te vertrekken, zijn het vooral de Belgen en de Zuid-Nederlanders die door Frankrijk rijden op weg naar het zuiden of naar Spanje. De echte vakantie-uittocht begint hier pas volgend weekend met de Nationale Feestdag van 14 juli. Opgelet: dit weekend start wel de Tour de France, die in de regio rond de Vendée in West-Frankrijk voor hinder kan zorgen op lokale wegen.

• A7 Lyon – Orange : van 7u tot 17u tussen Vienne en Orange

• A6 Parijs – Lyon : van 9u tot 12u ter hoogte van Villefranche

• A9 Montpellier – Perpignan : van 9u tot 16u

• A10 Parijs-Bordeaux: van 9u tot 15u bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht VAB morgen druk verkeer richting het zuiden. De grootste knelpunten zijn de grensovergangen met Duitsland. Het grootste knelpunt in Oostenrijk is de laatste jaren de B179 Fernpassstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. Daarnaast is ook de A10 Salzburg – Villach een knooppunt en dan vooral bij de Katschberg- en de Tauerntunnel.

• Vanuit Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179)

• Vanuit Duitsland: bij Kufstein (A12)

• Richting Italië: Brenner Autobahn (A13)

• Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11 Villach – Ljubljana)

Zwitserland

In Zwitserland begint de vakantie in verschillende grote kantons. Vooral morgen zal het daardoor zeer druk zijn aan de Gotthardtunnel. Wachttijden zouden hier kunnen oplopen tot 3uur. In de Gotthardtunnel wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

• A1 Bern – Zürich – Winterthur

• A2 Bazel – Luzern – Gotthard – Chiasso

• A13 St. Margrethen – Sargans – Bellinzona (bij San Bernardinotunnel)
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Ribert Kaas het zijn niet de varchtwagen bestuurders maar onze minister van verkeer die niks doet aan de files. In Nederland en Duitsland zijn miljarden uitgetrokken om rijvakken bij te leggen. Wwatdoet Weyts hier niks. Wanneer gaan ze de minister van verkeer eens verantwoirdelijk maken voor deze chaos? Dan zou het wel veràeren.

 • Dirk Lathouwers

  Niet overdrijven hè Frans, goede fietspaden dat wel, maar vriendelijke mensen ??

 • Robert Kaas

  Die vrachtwagen chauffeurs maken er een sport van achter op files te rijden. Moeten die mannen eens geen black box aan boord krijgen die ook meet of de tv aan staat tijdens het rijden

 • Christine van Hoye

  Beste Jan Latour : die bloembakken staan niet op de snelweg he .

 • Erwin De Meyer

  Door het lakse verkeersbeleid , te weinig aanwezig zijn van de verkeerspolitie op de wegen , door de te lage boetes voor snelheidsovertredingen en gebruik gsm , door het onaangepaste rijgedrag van bepaalde primaten , te slappe houding van rechters die verkeerscriminelen van de weg moeten houden en te drukke verkeer vanwege te veel voertuigen op dezelfde plaats op het zelfde tijdstip en omdat het een doorreisland is zal er altijd wel iets aan de hand zijn. Hard optreden kan helpen !