Ongeruste ouders waken dag en nacht over prematuurtje dankzij webcams in UZ Brussel

Illustratiefoto.
PhotoNews Illustratiefoto.
Ouders van een te vroeg geboren kindje in het UZ Brussel kunnen via een webcam contact houden met hun kleine spruit in de couveuse. Als eerste ziekenhuis in België heeft het UZ Brussel een webcam geplaatst op elk bedje van de dienst Neonatologie. Dat moet het contact verzekeren tijdens periodes dat de ouders niet in het ziekenhuis zijn. Dat meldt het UZ Brussel in een persbericht.

"Sinds we gestart zijn met het aanbieden van een webcam, is elke ouder op dit aanbod ingegaan. Wanneer ze naar huis gaan, maken ze zich vaak zorgen of hun kindje het wel goed stelt. Dankzij de webcam kunnen zij via een beveiligde website inloggen op zowel een pc, tablet als een smartphone om hun kindje permanent te zien wanneer het in de couveuse ligt. Wanneer hun kindje uit de couveuse is voor verzorging, krijgen ze op hun scherm een boodschap te zien dat hun kindje wordt verzorgd", aldus prof. Filip Cools, diensthoofd Neonatologie van het UZ Brussel. 

Het scherm van de monitor en het afgaan van een alarm is niet zichtbaar via de webcam, om ouders niet onnodig ongerust te maken. Naast ouders zijn vooral ook grootouders en familie blij met dit aanbod want het bezoek op Neonatologie is beperkt om de rust van de baby te bevorderen.

Alle 28 bedjes op de dienst Neonatologie zijn uitgerust met een webcam. Het gaat om een investering van ongeveer 85.000 euro, waarvan de helft gedragen wordt de fabrikant van de webcams.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ashley Lefel-Eizema

  Heel mooi ! Wij mochten 24/7 bij ons kleintje blijven , prive kamer , alles ingesteld op prematuurtjes Dat was ook heeel fijn

 • Kimberley Van Steenwijk Gravesteijn

  Ben zelf moeder van een prematuur hier in nl hebben ze ook camera's bij de couveuses en bij de gewone bedjes op de neo en nicu maar ja tis fijn om mee te kunnen kijken. En toch te zien dat je kleintje in rust is Toen m'n broer sn dochter er nog lag kon hij zelfs de monitor thuis zien

 • Griet Maes

  Op zich een mooi initiatief, maar ik stel mij wel vragen bij de prijs. Wij hebben heel wat minder uitgegeven aan ons camera-systeem in huis!

 • Anny Bollens

  Die prijs lijkt me wel een beetje overdreven voor 29 bedden!

 • Jan Harmsen

  Zijn die camera's van goud? Een goede webcam kost amper 50 euro met ingebouwde webserver. 85000 euro, wie loopt er hier grof te graaien?