Onderzoekster UGent ontwikkelt model dat voorspelt of iemand Dodentocht zal uitstappen en zelfs waar en wanneer die eventueel zal opgeven

Tim Van Der Zeypen
Een doctoraatsstudente van de UGent heeft op basis van deelnemersstatistieken van de voorbije edities van de Dodentocht een statistisch model ontwikkeld dat voorspelt of iemand zal opgeven tijdens de uithoudingstocht en waar of wanneer dat dan zal gebeuren. Ze doet dat op basis van leeftijd, geslacht en startsnelheid. Dat schrijft het wetenschappelijk" magazine Eos.

De 49ste Dodentocht vindt vrijdag en zaterdag plaats, met opnieuw Bornem als start- en aankomstplaats. Gemiddeld 60 procent van de zowat 13.000 deelnemers haalt de eindmeet, de rest geeft er ergens onderweg de brui aan. 

Zendertje

Bio-ingenieur Steffie Van Nieuland (UGent) ging aan de slag met de trackingdata - deelnemers dragen steevast een zendertje zodat sympathisanten hen online kunnen volgen - van zes opeenvolgende edities om een soort "gemiddelde Dodentocht" te simuleren.


Het model van Van Nieuland zou een internationale primeur zijn op het vlak van dit soort massa-evenementen. Uit de onderzoeksdata kwam onder meer naar voren dat het weer weinig verandert aan het slaagpercentage en dat oudere deelnemers het vaker halen dan jongere. Die laatsten starten vaak te voortvarend. Een relatief hoge startsnelheid is nochtans een factor die het slaagpercentage verhoogt.

Van Nieuland hielp de organisatoren ook al om de startprocedure dit jaar aan te passen. Voor het eerst zal het deelnemersveld in tweeën worden gedeeld en die zullen vanop twee plaatsen van start gaan, om de drukte beter te spreiden. Na drie kilometer komen alle deelnemers weer samen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Waar sommigen zich toch mee kunnen amuseren, zij doen maar.....

 • jan wuyts

  hoedje af voor de wandelaars waaronder velen onder hen ongetraind deze uitdaging aangaan en wees maar zeker het is vele malen zwaarder dan de marathon voor een getraind atleet !!!

 • Hans Plas

  Een studie, gefinancierd door.... ik ga ook een studie uitvoeren, waar moet ik zijn voor de financiële afhandeling?

 • HUGO VERLOT

  Tussen een App en de realiteit is er een levensgroot verschil. Tientallen factoren bepalen de slaagkans. En de voornaamste factor is de wil om af te zien. Steffie Van Nieuland doe eerst eens zelf mee .

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom zou ik meestappen in die hitte en met open blaren op mijn voeten ter aankomst beweren ; "amaai ik heb me toch goed geamuseerd" ? Ik zal wel op de sofa de gazet liggen lezen met een pint binnen handbereik en zonder blaren op mijn voeten op te lopen. Ik ben geen masochist, ik kan er ook niet aan doen dat ik me goed wil blijven voelen.