Onderzoeksrechter: "Strijd tegen financiële criminaliteit is geen prioriteit"

Onderzoeksrechter Michel Claise kaart het gebrek aan middelen bij politiediensten aan.
Photo News Onderzoeksrechter Michel Claise kaart het gebrek aan middelen bij politiediensten aan.
"De strijd tegen financiële criminaliteit is geen prioriteit". Dat zegt onderzoeksrechter Michel Claise, gespecialiseerd in financiële dossiers, aan de RTBF. Ondanks de opeenvolgende grote dossiers over fiscale ontwijking en fraude - denk aan Luxleaks, de Panama Papers en nu ook de Paradise Papers - is er volgens Claise bij de politiediensten en magistratuur een groot gebrek aan middelen. 

"Het geld dat vertrokken is naar belastingparadijzen mogen we als definitief verloren beschouwen", meent de onderzoeksrechter. "Het is extreem moeilijk om geld te recupereren want belastingparadijzen zijn zoals een kluis".

Claise vreest ook dat de strijd niet gewonnen kan worden. "Het probleem is het gebrek aan middelen", aldus Claise. "De strijd tegen de financiële criminaliteit is geen prioriteit". 

Intellectuele oplichting

Hoewel de regering benadrukt dat ze werk maakt van de strijd tegen fiscale ontwijking, is er volgens Claise een verschil tussen droom en daad. "Die boodschap is een vorm van intellectuele oplichting", aldus Claise. De realiteit is volgens Claise dat "zaken niet behandeld worden en zonder gevolg geklasseerd moeten worden door een gebrek aan middelen".
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Gijselaar

  Die gaat niet in eigen vel snijden.

 • Jan Verstrepen

  Met partijen als Opvld en NVA in de regering kun je je aan niets anders verwachten. De kleine man opvolgen en vervolgen dat wel.

 • JAN krommentak

  Dus als ik het goed begrijp , als iedere Belg zijn spaargeld in het paradijs parkeert is er geen vuiltje aan de lucht en kan de regering ons niets doen , hoeveel miljard stond er nu weer geparkeerd op die spaarrekeningen ! misschien iets om over na te denken ?

 • Karel Van Geel

  Deze PS lakei komt zeer geloofwaardig over!!!!

 • guido vermeyen

  dat is om zijn incompetentie weg te steken...je weet wel het " peeters principe.."