Exclusief voor abonnees

Onderzoekers KU Leuven maken van waterstof hét aardgas van de toekomst

Onderzoeksteam KU Leuven ontwikkelt zonnepaneel dat waterstofgas produceert

Zijn de zonnepanelen op onze daken binnenkort al achterhaald? Het zou zomaar kunnen. De variant die onderzoekers aan de KU Leuven in wereldprimeur voorstellen, maakt van lucht en zonlicht immers waterstofgas – een duurzaam en volwaardig alternatief voor gas en mazout. Binnen enkele jaren al zouden de revolutionaire en betaalbare waterstofpanelen hun intrede kunnen vinden. “Wij maken van waterstof het aardgas van de toekomst.”

Het ziet eruit als een gewoon zonnepaneel. Maar uit de revolutionaire nieuwigheid die onderzoekers van de KU Leuven presenteren, vloeit géén elektriciteit. Van niks meer dan simpelweg lucht en zonlicht maakt het paneel – een prototype - op een efficiënte manier waterstofgas. Een wereldprimeur. Als het van haar ontwikkelaars afhangt, wordt hun ‘groene’ waterstof de nieuwe hernieuwbare brandstof die aardgas en mazout moet doen vergeten.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PATRICK GRUWEZ

  Wetenschappers ontwikkelen zonnepaneel dat waterstofgas uit de lucht haalt. Wat gaat er gebeuren als dat ooit op grote schaal wordt gebruikt ? Denkendv aan de droge zomerse landlucht uit het oosten …. Water (vocht) uit de lucht halen = nog drogere lucht = nog meer opwarming = nog meer water tekort ? Hopelijk is mijn redenering kompleet verkeerd.

 • Jan Wuyts

  Zonnecellen ipv stoken op aardolie/gas is één oplossing voor véél vragen. Vergeten we daarbij maar even alle "bij"producten die nog altijd uit de aardolie gewonnen worden en die even noodzakelijk zijn in ons dagelijks leven, althans tot op heden?Zijn de eventuele alternatieve oplossingen ook betaalbaar?? Véél denkwerk nog...

 • Michel-Laila Vandermeersch

  Hier is een paardje waar de politiek kan op inspringen, maar ja teveel maffia contracten met het buitenland waarschijnlijk

 • Martine Taffein

  En dan meer bomen voor extra lucht?

 • Gilbert Hermans

  Het zal gebeuren en dit binnen afzienbare tijd. Dan kunnen de olie uitvoerende landen hun vervuilend materiaal zelf opdrinken. Nu hopen dat het niet opgekocht wordt en in de vergeetput terechtkomt. Waar gaat de staat zijn inkomsten via belastingen op de brandstoffen dan halen, op de ingeademde lucht.