Onderzoek VUB: discriminatie op Brusselse huurmarkt blijft sterk aanwezig

Een Afrikaanse op zoek naar een woning in Brussel. Archieffoto.
Baert Marc Een Afrikaanse op zoek naar een woning in Brussel. Archieffoto.
Noord-Afrikaanse, alleenstaande mannen en kandidaten met mentale beperking worden bij hun zoektocht naar een huurwoning in Brussel nog steeds gediscrimineerd. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe van de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography.

Het onderzoek richtte zich tijdens de eerste zeven maanden van 2019 op de private huurwoningenmarkt. Er werden 5.509 praktijktesten uitgevoerd via Immoweb en Zimmo. Daarbij werden vier discriminatiegronden getest: etnische origine, handicap, inkomensbron en gezinssamenstelling. Die laatste discriminatieachtergrond werd ook transversaal naar gender en etnische origine getest.

De resultaten tonen dat mannen met een Noord-Afrikaanse naam in 20 procent van de gevallen gediscrimineerd worden door makelaars ten opzichte van mannen met een Belgische naam. Kandidaten met een werkloosheidsuitkering worden in 23 procent van de testen systematische benadeeld in vergelijking met kandidaten met een loon van ongeveer dezelfde hoogte. Personen met een mentale beperking worden zelfs in 29 procent van de gevallen benadeeld.

Gezinssamenstelling

Bij gezinssamenstelling hangt de mate van discriminatie sterk af van het geslacht en de etnische afkomst. Voor kandidaten met een Belgische naam speelt de gezinssamenstelling amper een rol. "Bij kandidaat-huurders met een Noord-Afrikaanse naam lijkt de gezinssamenstelling wel een significante rol te spelen: daar worden voornamelijk Noord-Afrikaanse, alleenstaande mannen gediscrimineerd en veel minder de Noord-Afrikaanse koppels of Noord-Afrikaanse vrouwen", stelt prof. Verhaeghe.

Deze resultaten bevestigen de bevindingen uit de nulmeting van 2017. In deze opvolgmeting zijn er geen indicaties dat de discriminatie op de huurwoningmarkt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verminderd is.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel De Blay

  Het is ook altijd handig om in een huurcontract ook het aantal inwonenden te laten vermelden , kwestie om niet plots te moeten vaststellen dat nonkel Nguza, tante Josefina ,peppie, kokkie en kleine flurkie niet op de zolder wonen.

 • Karel Van Geel

  Men vergeet dat diegene die een huis verhuurt daar meestal hard heeft moeten voor werken om dit huis aan te schaffen en te renoveren het dus zijn recht is om zijn eigendom te verhuren aan diegene waarvan hij denkt dat die goed zorg zal dragen voor het pand en zijn financiele verplichtingen zal nakomen. Dit heeft niets met discriminatie te maken maar met zekerheid. Ik heb al aan Chinezen en Nepalezen verhuurd maar dat is mijn beslissing en ik zal niet verhuren aan wie mij niet aanstaat punt uit.

 • michel De Blay

  @Gino Denil. Het is duidelijk dat u niks te verhuren hebt. Discriminatie op de huurmarkt bestaat gewoon niet . De linksen verwarren discriminatie met het recht van de verhuurder om ZELF te kiezen aan wie ze hun bezit toevertrouwen. En dat zijn twee volledig verschillende zaken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Restauratie van het Eigendomsrecht, DAT is veeleer nodig. Zodat de verhuurder vrij is te verhuren aan wie hij acht correct te betalen en zijn eigendom goed te onderhouden. Waarom zo louter en alleen focussen op de rechten van de volkomen overbeschermde huurder, terwijl de verhuurder onbeschermd blijft ?

 • Gino Denil

  Als het tegenover een alleenstaande Belgische man is dan is het ook discriminatie. De VUB heeft het over discriminatie, niet over racisme. En die discriminatie tegenover bepaalde groepen bestaat zoals blijkt uit het onderzoek.