Onderzoek: “Standaardtaal heeft geen prestige meer bij jongeren”

Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld)
BELGA Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld)
"Uit onderzoek bij jongeren blijkt dat standaardtaal weinig of geen prestige meer heeft." Dat zegt de VRT in zijn conclusie na een bevraging bij nethoofden en programmamedewerkers over het taalcharter. "Op de een of andere manier zal de omroep rekening moeten houden met de taalattitudes bij jongeren, wil hij zijn informatieve en verbindende opdracht tegenover deze diverse doelgroep ten volle kunnen blijven uitvoeren." N-VA waarschuwt dat de VRT een poot onder de eigen bestaansreden wegzaagt als de focus op de standaardtaal verdwijnt.

Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) citeerde uit het onderzoek in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Wilfried Vandaele (N-VA). "Volgens de VRT is de vrees terecht dat met name het jongere publiek, waaronder heel wat nieuwkomers, zich niet in de publieke omroep en zijn taalgebruik herkent", aldus Gatz. 

Uit de bevraging concludeert de VRT dat er niets fundamenteel moet veranderen aan het taalcharter. "Maar vooral informele belevingsnetten als MNM en Studio Brussel proberen te voorkomen dat ze door een strakke taalnorm de binding met hun, vooral jongere, doelgroep verliezen.”

Er moet één standaardtaal zijn en daar moeten we niet op beknibbelen

Wilfried Vandaele (N-VA)

“Voorbeeldfunctie”

Volgens de VRT moet standaardtaal ruimer gedefinieerd worden dan het zogenaamde Nieuwsnederlands. Een lichte regionale of niet-moedertalige tongval behoren volgens de omroep ook nog tot de standaardtaal.

Gatz kan zich vinden in het standpunt van de VRT. "Taal moet duidelijk en uniform zijn en de VRT heeft een voorbeeldfunctie te vervullen. Maar tegelijkertijd moet in bepaalde programma's een taalvariatie of taalflexibiliteit mogelijk zijn die aansluit bij de realiteit, de sfeer en het doelpubliek van het programma in kwestie." Aanpassingen aan het taalcharter zijn volgens hem een zaak voor de volgende beheersovereenkomst, die de nieuwe regering moet afsluiten.

Wilfried Vandaele van N-VA toonde zich vandaag een vurig verdediger van de standaardtaal. "We weten allemaal dat er taalregisters worden gebruikt, maar er moet één standaardtaal zijn en daar moeten we niet op beknibbelen. Dat is belangrijk voor onze eigen mensen, maar ook voor de mensen die Nederlands leren. Uit de contacten die ik heb met die mensen, blijkt dat zij schijt hebben aan die variatie. Als de openbare omroep die taak zwakker invult, vrees ik dat hij opnieuw een poot wegzaagt onder de eigen bestaansreden.”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Catz

  Ik spreek beide, zowel het AN als ons eigen "sappig" dialect. Het AN beheersen is handig omdat alle Nederlands sprekende mensen elkaar zo foutloos kunnen begrijpen. Ons dialect is mijn moedertaal en ik gebruik het bij voorkeur met iedereen die het ook spreekt. Dit dialect is de taal van mijn roots, ik ben blij dat ik deze taal nog ken.

 • Carl Vangenechten

  De media - vooral de TV - hebben het gebruik van dialecten aangemoedigd in de hoop dat de kijkers daar zouden op af komen. Anderzijds zijn er geen acties van sociale organisaties om een correct taalgebruik aan te moedigen. Vooral de laagste klasse van de maatschappij geraakt achterop en, wat erger is, de migranten geraken niet ingeburgerd. Werk voor sociale verenigingen en zeker voor Unia.

 • willem merken

  Dus we gaan de dialecten promoten met de steun van de regering. En op wikipedia gaan we alle artikelen vertalen in de streektaal. Goed bezig. Als ik sommige Politici bezig hoor op het vragenuurtje neem ik aan dat die ook nooit rekening gehouden hebben met de standaardtaal.

 • Guus Marivoet

  Wat een flauwekul. Het dialect van de jongeren heeft nooit zo dicht tegen de standaardtaal gestaan als nu. Want 30, 40 jaar geleden spraken alle kinderen platte dialecten , nu voeden bijna alle ouders hun kinderen op in iets dat zeer dicht aanleunt bij Algemeen Nederlands. Kinderen die dialect spreken , dat wordt een beetje als marginaal ervaren , en terecht. Doe de test maar eens in uw omgeving, kinderen spreken veel mooier Nederlands dan de ouders , op enkele marginale uitzonderingen na …

 • Gino Denil

  Er bestaat niet zo iets als een standaardtaal. Taal leeft en is voortdurend aan verandering onderhevig. De taal is eigendom van het volk, niet van een partij of regering. Daarom spreken we nu anders dan in de 19e eeuw of dan in de middeleeuwen. Taal leeft. In tegenstelling met de dode en verstarde conservatieve ideologie van de N-VA die enkel ontstaan is in de 18e eeuw als een reactie op de Verlichting.