Onderzoek naar te snelle elektrische fietsen

(Illustratiefoto)
PHOTO_NEWS (Illustratiefoto)
De FOD Economie wil een uitgebreid technisch onderzoek voeren naar elektrische fietsen in ons land.

"Een eerste, administratief onderzoek naar elektrische fietsen - waarbij geen enkele fiets in orde bleek - doet vermoeden dat veel modellen te snel gaan, met alle gevaren van dien", staat vandaag in Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.

De FOD Economie kondigde deze zomer aan dat ze elektrische fietsen zou controleren. Aanleiding was onder meer een zware woningbrand in Kapellen, mogelijk veroorzaakt door de batterij van een elektrische fiets.

Waarschuwing
Een eerste, administratieve, controle is nu achter de rug, maar het resultaat spreekt boekdelen. "Geen enkele gecontroleerde fiets bleek in orde met alle administratieve verplichtingen", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. De producenten hebben een waarschuwing gekregen. Ze moeten binnen de kortste keren hun fietsen in overeenstemming brengen met de wetgeving.

Maar er komt nu ook een technisch onderzoek, "want onze inspecteurs hebben sterke vermoedens dat veel elektrische fietsen te snel rijden". Elektrische fietsen mogen niet sneller dan 25 km per uur.

Geen enkele gecontroleerde fiets bleek in orde met alle administratieve verplichtingen

Chantal De Pauw (FOD Economie)