Onderzoek naar omkoping chirurgen

Getty Images/Cultura RF
Laten sommige chirurgen zich omkopen door verkopers en fabrikanten van implantaten? Dat onderzoekt het geneesmiddelenagentschap FAGG na getuigenissen daarover in de Implant Files-reeks van De Tijd, Knack en Le Soir, berichten die media vandaag.

Naast anonieme getuigenissen verzamelden de journalisten voor het Implant Files-onderzoek ook alle betalingen die de implantatensector zelf heeft aangeven. De belangrijkste 87 fabrikanten van implantaten die in België actief zijn, bleken in 2017 7,35 miljoen euro aan premies en voordelen te hebben betaald aan 3.468 Belgische artsen, apothekers, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers.

Het FAGG onderzoekt of chirurgen in ons land premies of andere voordelen ontvangen van fabrikanten of verkopers van medische implantaten. Krijgen artsen geld of andere voordelen in natura om bijvoorbeeld een welbepaald merk van kunstheupen of stents te plaatsen bij hun patiënten?

Gisteren verhoorde het FAGG twee journalisten van De Tijd en Knack als getuige over de mogelijke omkooppraktijken. De journalisten konden natuurlijk de namen van hun bronnen niet prijsgeven, maar zouden wel toelichting gegeven hebben over de aangekaarte praktijken.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Geens

  In Duitsland is dat regelmatig in het nieuws en zijn er ook al veroordelingen uitgesproken voor zulke praktijken, nadat een dokter-specialist via opname van gesprekken tussen dokter en vertegenwoordiger dat had bekend gemaakt .Nadien moest de dokter wel bescherming krijgen .

 • jo vandenberghe

  In ieder geval die gasten zijn zeker niet vies van een beetje geld,op welke manier dan ook verkregen.

 • Ronny Van Wijngaerden

  Dat zijn dan top dokters. Als er geld op tafel komt is iedereen hetzelfde.

 • Sobek Wessels

  Hebzucht kent Geen Moraal ! De Hebzuchtige Kennen geen Grenzen of schroom ! Heel de Politieke wereld Wordt Door Lobbyisten omgekocht of Beïnvloed om de wetten en regels in hun voordeel te maken ! Democratie Bestaat dus niet en corruptie is alom tegenwoordig !

 • Eddy Jans

  Na de graaicultuur bij politici nu bij de specialisten. De erelonen van deze groep neemt zulke grote proporties aan dat weldra een hospitalisatieverzekering voor gewone burgers onbetaalbaar wordt.