Onderzoek naar mensenhandel en huisjesmelkerij na brand in Oudergem

De brand in het appartementsgebouw kostte het leven aan een persoon.
Baert Marc De brand in het appartementsgebouw kostte het leven aan een persoon.
Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar aanleiding van de brand die gisteren in Oudergem het leven kostte aan een persoon. Dat meldt het Brusselse parket. Het onderzoek moet niet alleen de omstandigheden van de brand verduidelijken maar ook aan het licht brengen of er sprake was van mensenhandel en huisjesmelkerij. 

De brand werd veroorzaakt door blootliggende elektriciteitskabels en in het gebouw konden tot 16 mensen verblijven. Het dodelijke slachtoffer is intussen nog steeds niet geïdentificeerd.

De brand in het appartementsgebouw aan de Koninklijke Jachtlaan in Oudergem brak rond 07.30 uur uit. De Brusselse brandweer kon elf personen uit het gebouw evacueren en bracht ook de bewoners van het aanpalende pand in veiligheid maar op de vierde verdieping werd het verkoolde lichaam van een man aangetroffen. Die man kon nog niet geïdentificeerd worden, volgens de eerste vaststellingen gaat het om iemand die tussen 40 en 50 jaar oud was.

Elektriciteitskabels

Oorzaak van de brand waren verschillende blootliggende elektriciteitskabels die naar alle waarschijnlijkheid een kortsluiting veroorzaakten. Het Brusselse parket heeft nu een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag en mensenhandel.

"Er zijn vermoedens dat er sprake is van huisjesmelkerij", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. "Gelet op het aantal matrassen dat in het gebouw werd aangetroffen, konden er tot zestien personen verblijven. We gaan nu onderzoeken wie verantwoordelijk was voor die situatie."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Denijs

  Een déjà vu, Antwerpen - 17 januari - Paardenmarkt, nu weer dit. Meestal geven huisjesmelkers onderdak aan grote groepen migranten, die dan meestal nog eens illegaal in het land zijn. Die vinden geen woning op de reguliere markt.

 • roland peeters

  Het is zoals met de voedselveiligheid,kind en gezin,en al die met directeurs onder directeurs,onder onder directeurs,werken ,als het slecht afloopt komen ze vertellen dat ze alles onder controle hebben.

 • anna vandenberg

  Wie is eigenaar van het gebouw en waarom is het nooit gecontroleerd op brandveiligheid en hoeveel mensen daar ingeschreven staan. Ik weet van Roemeense seizoensarbeiders dat ze in Brussel 200 euro en meer per matras vragen, iedereen weet het maar als er iets gebeurd wassen de verantwoordelijken hun handen in onschuld. Heeft er al een politicus zich afgevraagd waar die buitenlandse arbeiders overnachten. Als er iets gebeurd weten ze van niets.

 • Arthur Houben

  De verantwoordelijke: misschien de eigenaar van het gebouw? Komaan zég!