Onderzoek naar haalbaarheid toren van 45 meter voor Brusselse brandweeropleiding

Dieter Nijs
De Brusselse regering laat onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is om een toren van 45 meter te bouwen op de site van Brusafe, de nieuwe school voor veiligheidsberoepen. Brussel telt heel wat hoge gebouwen en de Brusselse brandweerlui moeten de beste opleiding kunnen genieten om branden in dergelijke gebouwen te bestrijden. Ook Vlaamse, Waalse en buitenlandse spuitgasten in spe zouden in de infrastructuur kunnen oefenen.

De brand van de Grenfell-toren in Londen, een gebouw van 24 verdiepingen met sociale woningen, toonde duidelijk de problemen aan van branden in hoge gebouwen, waar de grootste brandladders tekortschieten. In het Brussels Parlement moest staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI) erkennen dat de Brusselse brandweer enkel over een ladderwagen van 25 meter beschikt.

Nu heeft Jodogne van de Brusselse regering verkregen dat het Brusselse gewest het eerste in ons land zou zijn dat over een opleidingstoren zou beschikken. Brussel kent immers heel wat hoge gebouwen op zijn grondgebied. De brandbestrijding in die gebouwen kent een aantal specifieke problemen, zoals de onbereikbaarheid voor ladders boven een hoogte van 30 meter of de gevolgen voor de waterdruk op dergelijke hoogtes.

Prestigeproject

Een eerste studie toonde aan dat een toren van 45 meter op de site van de nieuwe school voor veiligheidsberoepen Brusafe stedenbouwkundig mogelijk is. De regering heeft de initiatiefnemers nu gevraagd een technische en financiële analyse te voeren. Die tweede studie moet in 2020 afgerond worden, waarna de volgende Brusselse regering een definitieve beslissing kan nemen.

De investering kan gefinancierd worden met betalende opleidingen voor andere Belgische of buitenlandse veiligheidsdiensten die niet over dergelijke infrastructuur beschikken. "De nieuwe infrastructuur zal ongezien en emblematisch zijn. Dit prestigeproject zal het Brussels gewest een duidelijke internationale uitstraling geven", stelde de staatssecretaris.

Naast het onderzoek naar de bouw van een hoge toren op Brusafe stemde de Brusselse regering ook in met het gebruik van weg- en spoortunnels die niet uitgebaat worden voor opleidingsdoeleinden voor veiligheidsdiensten zoals de brandweer.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annie Broeckx

    Arm België,in plaats van zes studies te laten uitvoeren had men materiaal kunnen aankopen dat de hoogte aankan.

  • Edmond Dillien

    De Brandweer heeft ladders van 30m voor zover ik weet en die van A'pen (had) heeft een van 50m en een hoogtewerker van 50m, en het enige probleem hiermee is dat de architecten rondom hoogbouw geen opstelruimte voor deze kolossen voorzien, en de hoogbouw training deden wij in de hoogbouw zelf, dan zie je het gebouw en zijn brandleidingen, het gaat hier dus weer maar eens, net als met het Eurostadion, om het prestige van de politiek, niks meer niks.